NaslovnaIntervjuZalivanje fisura je preventivna mjera, kojom se sprječava nastanak i razvoj karijesa

Zalivanje fisura je preventivna mjera, kojom se sprječava nastanak i razvoj karijesa

- Advertisement -

Poznato je da se mliječni zubi lako i brzo kvare, naročito ukoliko oralna higijena djeteta nije onakva kakva bi trebalo da bude i zato predstavlja pravi izazov za roditelje.

Da bi se sprijačilo kvarenje zuba, kod djece se sprovodi procedura zalivanja fisura.

Kada je pravo vrijeme da se uradi taj postupak, objasnila je dr Zorica Ražnatović, iz ordinacije „dr Ražnatović“, u emisiji „Boje jutra“.

Foto: Facebook/dr Ražnatović

„Zalivanje fisura je profilaktička, preventivna mjera kojom se sprječava nastanak i razvoj karijesa na griznim površinama bočnih zuba. Preporuka za ovu profilaktičku metodu je kako za stalne, tako i za mliječne zube. Sam postupak zalivanja fisura traje desetak minuta. Važno je naglasiti da zub mora biti potpuno zdrav, zatim uklanjamo meke naslage i pripremamo gleđ ortofosfornom kiselinom. Za bolje prijanjanje i vezu sa samim zalivačem, pojačava se adhezivna moć između gleđi i zalivača.

Zatim lampicom prosvjetljavamo kako bi fiksirali, kako bi se vezao zalivač. Zalivač sadrži fluor koji je jako važan u sprječavanju razvoja karijesa, ojačava strukturu zuba i sprječava razvoj karijesa. Zašto zalivamo grizne površine? Na griznim površinama se nalazi veliki broj zubnih jamica, udibljenja koja su mikro veličine, tako da ih vrhovi četkica ne mogu dobro oprati, pa se tu stalno zadržava pljuvačka i ostaci hrane. Ovo su karijes predilekciona mjesta, gdje se najčešće razvija karijes. Samo zalivanje fisura ne znači da pacijent više ne mora da pere te površine zuba, a naročito ostale površine zuba koje su, takođe, izložene i sklone za razvoja karijesa“, objasnila je doktorka Ražnatović.

Je li ovo jedan od načina da se sačuvaju mliječni zubi što duže?
„Naravno, a kao što sam već rekla, preporuka je da se i mliječni i stalni zubi podvrgnuto ovoj profilatkičkoj metodi. Zašto? Zato što je to najvažnije. Mliječni zubi osim što imaju značajnu i osnovnu ulogu funkcije žvakanja, oni su takozovani čuvari prostora. Preranim gubitkom mliječnog zuba, zub pored prelazi i djelimično zauzima mjesto stalnog zuba. Prinuđeni smo da takvog pacijenta podvrgnemo ortodontskoj terapiji.

Foto: osmeh.rs

Takvo dijete mora da nosi ortodonstki aparat. Sam postupak zalivanja fisura je djelotvoran, efikasan je i nije uopšte bolan. Preporučujem svim roditeljima da tako i krenu sa dolaskom, radom i upoznavanjem sa ordinacijom. Samim tim, spriječićemo razvoj karijesa, te intervencije neće biti bolne, spriječićemo i gubitak zubnog tkiva, stavljanje plombi. Obično roditelji dovode djecu sa bolom. U toj situaciji ne možemo da prođemo bez dodatnog izazivanja boli, tako da je veoma preporučljivo da roditelji dovode svoju djecu na vrijeme“.

Kako je pravo vrijeme da se dovede dijete za postupak zalivanja zuba?
„Mi kažemo da roditelji treba da dovedu dijete čim niknu prvi zubići, da mi edukujemo roditelje kako se sprovodi oralna higijena, a zatim da počnemo sa tom profilaktičkom mjerom da bi zaštitili zube i dijete spremili na saradnju i na lagodan dolazak kod stomatologa“, zaključila je dr Ražnatović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -