Naslovna Intervju Zakašnjelo nicanje zuba predstavlja stanje za koje je neophodno utvrditi uzrok i...

Zakašnjelo nicanje zuba predstavlja stanje za koje je neophodno utvrditi uzrok i zavisno od toga, započeti sa terapijom

Šesti mjesec je karakterističan period zbog nicanja prvih zubića, ali stručnjaci navode da, može doći do toga da vas zubići iznenade i pojave se ranije.

Međutim kod nekih beba mogu i zakasniti. Uzroci preranog nicanja mogu biti nasljednog faktora ili posljedica pojačanog rada endokrinih žlijezda. U slučaju da zubići kasne, roditelji treba da se obrate stomatologu koji će odrediti dalje korake, odnosno načine praćenja zubića i čitavog procesa.

Uzrok kašnjenja može biti različit. Na ovu temu razgovorali smo sa dr Milenom Rađan Gajić, spec. preventivne i dječije stomatologije.

Dr Milena Rađan Gajić (Foto: JZU Zavod za stomatologiju)

„Nicanje zuba predstavljaju svi pokreti zuba od perioda formiranja zubne klice do postavljanja u zubni niz. Nakon razvoja klice zuba u vilicama, zubi moraju preći put do mjesta gdje obavljaju svoju funkciju. Međutim, i nakon nicanja, zub nastavlja da se kreće, mijenjajući svoj položaj u odnosu na susjedne zube, zube antagoniste kao i na okolnu kost. Sam razvoj zubne klice, nicanje, razvoj i završetak rasta korijenova zuba genetski su određeni i razlikuju se za odgovarajuće grupe zuba. Na te procese mogu uticati brojni faktori, kao što su: pol, rasa, prisutvo infekcije ili traume i sl. Generalno, procesi razvoja i nicanja zuba nešto brže se odvijaju kod djevojčica“, objašnjava doktorka Rađan Gajić.

Zakašnjelo nicanje mliječnih zuba obično je praćeno i kašnjenjem u nicanju stalnih zuba.

„Ukoliko se zub nakon šest mjeseci ili duže od prosječnog vremena nicanja zuba, ne pojavi u ustima, smatramo da se radi o zakašnjelom nicanju. Zakašnjelo nicanje mliječnih i stalnih zuba češće se javlja od preranog nicanja zuba, a može biti posljedica djelovanja lokalnih ili opštih faktora. Lokalni faktori koji mogu dovesti do kasnog nicanja zuba su: udaljenost zubne klice od mjesta erupcije, prisustvo prekobrojnih zuba, cista, tumora ili ankiloza same zubne klice (srastanje zuba sa koštanim tkivom). Kada se radi o opštim faktorima govorimo o mogućoj disfunkciji endokrinog sistema, malnutriciji, raličitim sindromima (Down sindrom, hipotireoidizam, rahitis, pituitarizam, kleidokranijalna dizostoza). Zakašnjelo nicanje mliječnih zuba obično je praćeno zakašnjelim nicanjem i stalnih zuba“.

Ukoliko dolazi do kašnjenja u nicanju, potrebno je utvrditi uzrok kako bi se počelo sa terapijom.

Dr Milena Rađan Gajić (Foto: JZU Zavod za stomatologiju)

„Zakašnjelo nicanje zuba predstavlja stanje za koje je neophodno utvrditi uzrok i zavisno od uzroka, započeti sa odgovarajućom terapijom. Koji god uzrok da je u pitanju zahtijeva praćenje postojećeg stanja, te provođenje najbolje terapije, u individualnom smislu, kako bismo omogućili postavljanje zuba na njegovo mjesto u zubnom nizu. Na taj način omogućujemo pacijentu normalno funkcionisanje i održavanje oralne higijene, te samu prevenciju bolesti zuba“

Ako zubi ne niknu u očekivano vrijeme, potrebno je napraviti kompletnu dijagnostiku kako bi se utvrdio razlog i odredila terapija.

„Uzima se kompletna opšta i stomatološka anamneza, obavlja se klinički pregled i radiološka analiza. Potrebno je obratiti pažnju na različitost u vremenu nicanju zuba na lijevoj i desnoj strani, jer su i to stanja koja mogu ukazivati na patološke promjene. Koliko god da je nicanje zuba prirodna i spontana pojava, toliko je to kompleksan događaj koji još u potpunosti nije razjašnjen. Postoji veliki broj stanja i bolesti koji mogu prouzrokovati poremećaje u nicanju zuba, a većina svih navedenih je asimptomatska i dijagnostikuje se slučajno, prilikom rutinskog pregleda. Zato su važni rani pregledi u dječijoj dobi i redovne kontrole, kako bismo na vrijeme uočili nepravilnost u nicanju i razvoju zuba i započeli sa odgovarajućom terapijom“.

Foto: mojpedijatar.co.rs

Ako kod djeteta uočimo nedostatak zuba u zubnom nizu, pravimo detaljnu dijagnostiku, kako bismo dobili dijagnozu i utvrdili uzrok.

„Najvažnije pomoćno dijagnostičko sredstvo je ortopantomografija, na kojem možemo uočiti tumorozne ili cistične promjene, prekobrojne, impaktirane zube, te na osnovu toga planirati terapiju. Važno je ustanoviti i etiologiju pojedinog poremećaja jer nas to upućuje na izbor adekvatne terapije. S terapijom je potrebo započeti što prije kako bismo spriječili posljedice na kompletan orofacijalni sistem, što možemo učiniti ortodontskom, hiruškom ili kombinovanom hiruško – ortdontskom terapijom“, zaključila je doktorka Rađan Gajić.

Tekst je nastao u saradnji sa JZU „Zavod za stomatologiju“ iz Banjaluke

- Advertisment -

POPULARNO

Doktori iz ordinacije “Simić Dent” odgovaraju na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovorali su doktori iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.Par mjeseci nosim mobilni ortodontski aparat i...

Evo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Lijep osmijeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno...

Predstavljamo: Form 3B, 3D štampač

Form 3B je napredni desktop SLA 3D štampač, optimizovan za biokompatibilne materijale i osmišljen da pojednostavi obradu prilagođenih zubnih implantata.

Zdravstveni turisti troše pet puta više

Statistika pokazuje daviše od 150 miliona ljudi koristi zdravstveni turizam, koji bilježi profit od 100 milijardi dolara. Na...
- Advertisment -