NaslovnaIntervjuZaboravite na gadljivost kod stomatologa!

Zaboravite na gadljivost kod stomatologa!

- Advertisement -

Koferdam se koristi od 19. vijeka, a vremenom su se širile indikacije za njegovu primjenu. Njegovom upotrebom, koja je bezbolna, znatno se skraćuju konzervativni i endodontski postupci i, što je najvažnije, povećava se sigurnost pacijenta i terapeuta.

Odlazak kod stomatologa malo kome predstavlja prijatno iskustvo. Nelagoda, strah, samo su neke od neugodnosti sa kojima se susrećemo. Ukoliko na sve to dodamo osjećaj gađenja i nagon na povraćanje uzrokovan sisaljkom, ogledalcetom ili nekim drugim instrumentom koji dolaze u kontakt sa korijenom jezika, posjeta stomatologu pretvara se u pravu noćnu moru.

Foto:freepik.com

Zvuči nevjerovatno, ali rješenje postoji već više od 100 godina. Međutim, zbog stereotipnog mišljenja o komplikovanosti samog postupka koji se naslijeđuje s koljena na koljeno, upotreba koferdama još nije zaživjela.

Na sreću, novije generacije stomatologa sve više prepoznaju benefite savremenog pristupa i stavljaju interes pacijenta na prvo mjesto.

Šta je to koferdam i čemu služi?
Koferdam je tanka guma, uglavnom od lateksa ili silikona, koja se koristi u većini stomatoloških intervencija kako bi se izolovao jedan ili više zuba od ostalih dijelova usne duplje.

Foto: freepik.com

Time dobijamo potpuno suvo radno polje, bolju preglednost i sprječavamo mogućnost gutanja i udisanja ostataka zuba, komadiće materijala kao I štetnih hemikalija poput žive iz amalgamskih plombi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) posebno naglašava značaj upotrebe koferdama u vrijeme pandemije korona virusom, jer smanjuje stvaranje aerosola. Pored toga što olakšava život nama stomatolozima, koferdam guma čini i pacijentima boravak na stomatološkoj stolici prijatnijim.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -