fbpx
NaslovnaSavjetiZablude roditelja i stomatologa kod razvoja dječjih zuba

Zablude roditelja i stomatologa kod razvoja dječjih zuba

- Advertisement -

Sledeće tvrdnje ni jedan stomatolog nije mogao da čuje tokom svojih studija, da pročita u udžbenicima ili stručnim radovima, a pogotovu da uči na specijalističkoj obuci. Nažalost, toliko dominiraju da postaju kao pravilo, piše prof. dr Jovan Vojinović, specijalista dječje stomatologije.

Mliječni zubi nisu važni

Veliki broj stomatologa (posebno privatnih), ali na žalost i specijalista dječje stomatologije, odbijaju roditlje sa “ekspertskim savjetima” da nema potrebe da se vodi briga o mliječnim zubima, jer se oni i onako menjaju. Priroda ne bi uspostavila dve denticije (vrste zuba) kod sisara da oni nemaju veoma značajnu ulogu po razvoj kompletnog organizma i vilica i stalnih zuba. Nebrojeni su dokazi da nedostatak ili oboljenja mliječnih zuba može da ugrozi niz funkcija poput, ishrane (sa njom i imuniteta), govora, disanja i sl.

Mliječni zubi se ne liječe i ne popravljaju

Na žalost, ovakve tvrdnje i odbijanje stomatologa da prime malu djecu, čak i  sa početnim znacima karijesa, uzrok su velike zastupljenosti uznapredovalih destrukcija mliječnih zuba, koje bi se na jednostavan način mogla da spriječe pravovremenim djelovanjem.

Preporuka kolegama u privatnoj praksi, koje se inače ne bave dječjom stomatologijom, da sa ovakvim neozbiljnim pristupom, ne ugrožavaju zdravlje malih pacijenata. Nije sramota ne poznavati nešto (uostalom ne može svako da se svime bavi), ali je velika greška da se neistinama direktno utiče na napredovanje oboljenja. Jednostavno, za ono što ne poznajete ili niste sigurni, potražite savjete od eksperta za tu oblast.

Zube kod djece ne treba pregledati i porpavljati prije treće godine

Neko je možda izmislio ovo pravilo, koje praktično nikada nije bilo zvanično, kako bi sebi olakšao posao i izbjegao malo otežan rad sa bebama. Svi protokoli, pa i u našem okruženju, predviđaju obavezan prvi pregled deteta u prvoj godini života, i kasnije jedanput godišnje. I to je finansirano od fondova za zdravstvo. Tako da svaka takva tvrdnja, bez obzira od koga dolazi, nije tačna, i roditelji treba da joj se snažno suprotstave.

Inficirani i razoreni mliječni zubi se ne vade

Jedna od najčešćih, veoma rasprostranjenih, stručnih grešaka u dječjoj stomatologiji. Objašnjenja su amaterska i netačna, kao tobože, čuva se prostor za stalne zube ili se kod djece mogu stvoriti psihološke traume. Posledice su pak mogućnost ozbiljnog ugrožavanja opšteg zdravlja kao i razvoja stalnih zuba u kostima.

Inače, istina je da prijevremeni gubitak mliječnih zuba, pogotovu bočnih, može da dovede do gubitka prostora za smještaj stalnih, što zahtijeva ortodontsku terapiju. Isto tako, zaostali korjenovi i razoreni zubi ne sprečavaju takva pomeranja, a i opšte zdravlje je uvek važnije. Prostor za smještaj stalnih zuba može veoma uspješno da se čuva sa posebnim tvorevinama, čuvarima prostora.

Izvor: drjovan.biz

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -