NaslovnaZanimljivostiZa svježiji dah i zdravije zube čistite i jezik

Za svježiji dah i zdravije zube čistite i jezik

- Advertisement -

Jeste li već u svoju jutarnju rutinu uveli čišćenje jezika? Vjerovali ili ne ovaj mali, ali važan detalj mogao bi vam smanjiti odlaske kod zubara, ukloniti neugodan zadah iz usta, ali i pomoći vam kod disanja i prohodnosti sinusa.

Bakterije koje se skupljaju na jeziku uglavnom su zaslužne i za neugodan zadah, a mogu se eliminisati pravilnom higijenom jezika, dok redovno čišćenje jezika može smanjiti pojavu infekcija u grlu i eventualno grlobolje.

Naša usta su prirodno stanište za razne bakterije i većina tih bakterija ne uzrokuje neugodan miris. Bakterije koje uzrokuju neugodan miris uglavnom su anaerobne bakterije, tj. bakterije koje u svom metabolizmu ne koriste kiseonik i nastanjuju se uglavnom tamo gdje ga nema.

One s toga stvaraju sloj zbog kojeg jezik postaje bijele boje. Takve bakterije u ustima stvaraju spojeve sa sumporom, koji je glavni krivac lošeg zadaha.

Anaerobne bakterije ne vole vodu jer ona sadrži kiseonik koji im šteti. Zato kada pijemo puno vode i kada imamo puno pljuvačke u ustima otežavamo bakterijama razmnožavanje, dok suva okolina pogoduje razvoju bakterija.

Bijelom jeziku i lošem zadahu pogoduju

  • Konzumacija alkohola i preparati za čišćenje usta na bazi alkohola jer isušuju usta;
  • Kafa i kisela hrana jer smanjuju pH vrijednost u ustima što pogoduje bakterijama;
  • Izbrazdani jezik – genetski, neki ljudi imaju više, a neki manje izbrazdan jezik. Jako izbrazdan jezik dodatno pogoduje razvoju bakterija;
  • Disanje na usta, a ne na nos;
  • Nedovoljna konzumacija vode.Da bismo imali svjež dah trebamo se riješiti bijelog sloja s jezika kao i bakterija koje žive ispod njega.

Za to postoje specijalizovani čistači jezika koji su anatomski prilagođeni čišćenju ovoga organa, a stručnjaci procjenjuju da oni čiste jezik deset puta učinkovitije od zubne čekice.

Jezik je najbolje čistiti ujutro, na prazan želudac, a ovaj postupak se ne preporučuje ako imate ozljede i upale jezika, ranice ili bilo kakva oštećenja u usnoj šupljini.

Izvor: Dental4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -