NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Fasete za zube – vrste, izrada i cijene

ZA PACIJENTE: Fasete za zube – vrste, izrada i cijene

- Advertisement -

Fasete za zube su tanke ljuspe debljine do pola milimetra koje se pričvršćuju na prednju površinu zuba. Napravljene su od različitih materijala, poput jeftinijeg kompozita i skupljeg porcelana.

Iako su tanke, imaju izvanrednu čvrstoću, te se pokazalo da mogu trajati dugo. One predstavljaju značajan napredak u savremenoj stomatologiji, pružajući pacijentima potpuno nov osmijeh.

- Advertisement -

Zbog toga su popularne kod ljudi koji žele poboljšati izgled svojih zuba, a nemaju ozbiljna oštećenja ili promjene boje usljed konzumacije kafe, čaja ili pušenja.

Kada se koriste fasete za zube?

- Advertisement -

Fasete za zube su opcija u većini slučajeva kada pacijenti žele korekciju oblika, veličine, boje ili pozicije zuba. Koriste se za obnovu okrnjenih zuba, promenu boje ili ispravljanje prednjih zuba.

Međutim, ne mogu se koristiti ako su zubi nepravilno postavljeni ili rotirani. Takođe, kada nedostaje značajna količina prirodne zubne supstance, fasete se ne preporučuju. U tim situacijama, stomatolog često preporučuje keramičke krune.

Da li se zubi bruse prilikom postavljanja faseti?

Jedna od prednosti faseti je minimalno uklanjanje zubne supstance. Samo se blago brusi prednja površina zuba. Proces uključuje dvije posete stomatologu. Prvo, zubi se pripremaju brušenjem, a zatim se uzima otisak. U laboratoriji se izrađuju fasete, koje se potom cementiraju na prirodne zube.

Prednosti postavljanja faseta?

Fasete se najčešće preporučuju za prednje zube. Često se postavljaju na više zuba odjednom kako bi se postigla simetrija osmijeha. Izgled faseti je vrlo prirodan, pa ih drugi teško primjećuju. Postoje dve vrste faseti – kompozitne i keramičke. Stomatolog preporučuje odgovarajuću opciju na osnovu procene stanja u ustima.

Vrste faseta za zube

Postoje dvije vrste materijala od kojih se izrađuju fasete:

Keramičke fasete: Napravljene su od visokokvalitetnog porcelana. Izdržljivije su i bolje se prilagođavaju prirodnim zubima. Mogu trajati preko 10 godina, ali zahtijevaju više brušenja zuba i često su skuplje.

Kompozitne fasete: Izrađene su od bijelih plombi. Jeftinije su, ali kraće traju (oko 5-7 godina). Ove fasete su prikladnije za manje korekcije.

Ugradnja faseta

Keramičke fasete su tanke i prave se za svakog pacijenta posebno. Postavljanje zahteva dve posete stomatologu. Prvo se zubi pripreme, uzme se otisak, a potom se fasete cementiraju na zube. Postavljanje kompozitnih faseti se često obavlja u jednoj posjeti.

Cijena faseta

Cijena kompozitnih faseta kreću se od 40 do 70 eura, a kada je riječ o kermaičkim fasetama, potrebno je izdvojiti između 180 i 270 eura.

Održavanje faseta

Fasete zahtijevaju istu higijenu kao i prirodni zubi, s naglaskom na pažljivije žvakanje hrane. Higijena uključuje četkanje, konac za zube i ispiranje bez alkohola. Redovne posjete stomatologu su ključne za očuvanje faseti.

Zaključak

Fasete za zube su sjajan način za poboljšanje osmijeha. Razlikuju se po materijalu i postupku izrade, stoga je savjetovanje sa stomatologom važno pre donošenja odluke o vrsti faseti. Pravilno održavanje je ključno za dugotrajnost i funkcionalnost ovih estetskih rešenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -