NaslovnaObavještenjaZa indeks na stomatologiji bore se četiri srednjoškolca

Za indeks na stomatologiji bore se četiri srednjoškolca

- Advertisement -

Trka za 51.000 akademskih mjesta na prvoj godini osnovnih i integrisanih državnih studija počela je prijavljivanjem na sedam univerziteta u zemlji, a svršeni srednjoškolci polagaće prijemne ispite do kraja ove sedmice. Sudeći po prijavama, interesovanje budućih brucoša za društvene nauke primetno je smanjeno nauštrb matematičkih, tehničkih i fakulteta medicinskih usmjerenja. Ovakva slika najvidljivija je na Univerzitetu u Beogradu, koji je, sa 31 fakultetom, i najveći u zemlji, a slično je u na ostalim univerzitetskim centrima. Ubjedljivo najpopularnija visokoškolska ustanova je Stomatološki fakultet u Beogradu, gdje na jedno mjesto konkuriše 3,8 srednjoškolaca. Vicešampion u popularnosti je Fakultet organizacionih nauka, na kojem 2,6 budućih brucoša konkuriše za jedan indeks.

Na Medicinskom fakultetu taj odnos je 2,3 kandidata na jednu stolicu u amfiteatru, dok je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 2,2, a na Matematičkom fakultetu 1,7 zainteresovanih za jedan indeks. Sa 1,6 kandidata na jedno mjesto, interesovanje na Farmaceutskom fakultetu jednako je onom koje vlada na Mašinskom, koji je ove godine po popularnosti pretekao Elektrotehnički, gdje se za jednu stolicu takmiči 1,5 budućih studenata. Prema odluci Vlade Srbije, za najuspešnije na rang-listama za osnovne i integrisane akademske studije i osnovne strukovne studije na visokim školama od oktobra će biti obezbeđena 29.423 budžetska mesta na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini, Novom Pazaru i Univerzitetu umjetnosti u glavnom gradu.

Od toga je 6.734 mesta koja se finansiraju iz budžeta na 44 visoke škole strukovnih studija u zemlji. Univerzitet u Beogradu otvoriće vrata za oko 15.600 akademaca na 98 osnovnih i integrisanih akademskih programa. Od toga su 9.544 budžetska mesta. Kako potvrđuje i prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, primjetan je skok interesovanja svršenih srednjoškolaca za biomedicinske nauke. Bulat, koji je i redovni profesor Medicinskog fakulteta, kaže da u toj ustanovi godinama primaju veliki broj srednjoškolskih prijava, ali da u posljednjih deset godina nije bilo ovoliko prijavljenih kao ove upisne sezone.

-Stomatologija ove godine bilježi rekordno interesovanje, a primijetan je i skok popularnosti Farmaceutskog fakulteta. Najmanje je prijavljenih na veterini, ali i oni bilježe veću zainteresovanost budućih brucoša. Smatram da je razlog za ovoliku popularnost biomedicinskih nauka u činjenici da su kandidati procijenili da uz diplome ovih fakulteta ide i veća mogućnost zaposlenja – objašnjava Bulat. (Politika).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -