NaslovnaEdukacijaWebinar: „Mogućnosti remineralizacije strukturnih nepravilnosti gleđi“

Webinar: „Mogućnosti remineralizacije strukturnih nepravilnosti gleđi“

- Advertisement -

Colgate organizuje webinar sa temom „Mogućnosti remineralizacije strukturnih nepravilnosti gleđi“. Predavač će biti Zoran Mandinić, vanredni profesor i šef predmeta „Preventivna stomatologija“, predsjednik Sekcije za dječiju i preventivnu stomatologiju SLD-a, World Dental Federation (FDI) – National liaison officer za Srbiju.

Autor i koautor 5 udžbenika i preko 130 radova i predavanja po pozivu iz oblasti preventivne i dječije stomatologije. Član je Etičkog odbora, Centra za kontinuiranu edukaciju i Komisije zadužene za praćenje i unapređenje kvaliteta nastave na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, te predsjednik Etičkog odbora Udruženja stomatologa Srbije.

Dobitnik je nagrade ambasade Kraljevine Norveške (2002), EAPD Young researcher travel award (2010); The Martin Curzon Research Travel Award (EAPD,2012) i Zahvalnice Srpskog ljekarskog društva (2018).

Strukturne nepravilnosti gleđi se po vrsti poremećaja svrstavaju u hipoplazije, opalescencije i idiopatske nepravilnosti strukture gleđi. Nepravilnosti tipa hipoplazija, nastaju u sekretornoj fazi amelogeneze u tijeku koje se odvija proces proizvodnje proteina uključenih u amelogenezu.

Opalescencije su rezultat poremećaja u fazi mineralizacije gleđ, tokom koje nastaje gleđ, s velikim udjelom vode i proteina, s poremećajem rasta kristala hidroksiapatita. Klasifikacija, na osnovi etioloških čimbenika, svrstavaju strukturne nepravilnosti gleđi u grupu: genetski uzrokovanih poremećaja (naslijeđeni, hereditarni), poremećaja uzrokovanih faktorima sredine (stečeni, vanjski) i idiopatske strukturne nepravilnosti gleđi.

Hipomineralizacija prvih stalnih molara i sjekutića (MIH) je definisana kao razvojno nastala hipoplazija 1 do 4 prva stalna molara i često zahvaćenim centralnim sjekutićima. Najčešći pristup u prevenciji i tretmanu strukturnih nepravilnosti cakline je potpomaganje i ubrzavanje procesa remineralizacije upotrebom različitih medikamentnih sredstava kao i tehnološki usavršenih sistema.

U tu svrhu koriste se medikamentozni preparati visoko, srednje i nisko koncentriranih fluorida s različitim mehanizmima otpuštanja F ̄, a od izuzetnog značaja su aminofluoridi prisutni u pastama za zube. U prevenciji i zbrinjavanju defekata gleđi, nastalih kao posljedica razvojnih strukturnih nepravilnosti gleđi, zbog atipičnih defekata, posteruptivnog loma krunice i brzog napredovanja karijesa, profilaktičke i terapijske procedure predstavljaju mnogo veći izazov kliničaru nego kod “normalne“ denticije.

Prof. dr Zoran Mandinić

Webinar će se održati 18. marta sa početkom u 14 sati preko webex platforme. Registrovati se možete putem sljedećeg linka.

Prvih 500 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Slovenije, Makedonije i Crne Gore dobiće paket elmex uzoraka i materijala. Registrujte se sada, učestvujte i dobijate paket s: 20 uzoraka elmex Junior/Kids 12ml pasti za zube, 1 elmex Sensitive 75ml pastu za zube, 1 elmex Caries Protection 75ml pastu za zube i printane materijale”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -