fbpx
NaslovnaZanimljivostiVrhunska ishrana smanjuje rizik od širenja karijesa kod starijih osoba

Vrhunska ishrana smanjuje rizik od širenja karijesa kod starijih osoba

- Advertisement -

BOSTON – Neke od nutricionističkih dijeta mogu biti od suštinske važnosti za poboljšanje zdravlja kod starijih osoba. Nedavno objavljena studija je pronašla nove dokaze u prilog tezi da izbor hrane takođe igra važnu ulogu u prevenciji oralnih bolesti kao što je karijes, pogotovo kod starijih muškaraca koji pate od hipertenzije, prenosi Dental Tribune.

Kako bi ispitali uticaj kvalietne ishrane na zdravlje istraživači na Univerzitetu u Bostonu na stomatološke preglede uputili 533 muškaraca u rasponu od 47-90 godina. Oni su istraživali karijes u korijenu zuba, njegovu restauraciju, i oštećenja zuba tokom svakog pregleda.

Osim toga, dobili su informacije o ishrani koristeći upitnik kojim se potvrdilo poštovanje smjernice o Dijetetskom pristupu za zaustavljanje hipertenzije (DASH). Plan DASH dijeta je razvijen kako bi pomogao u snižavanju krvnog pritiska bez lijekova sudeći prema istraživanju pod pokroviteljstvom Nacionalnog instituta za zdravlje SAD.

Istraživači su otkrili da muškarci koji su se pridržavali DASH dijeta imaju 30 posto manje zabilježenih slučajeva karijesa u korijenu zuba. Utvrđeno je da oni koji su se pridržavali preporuka u vezi unošenja povrća i žitarica imali znatno bolje rezultate od onih, kod kojih je ubilježena potrošnja šećerom zaslađenih gaziranih pića.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti SAD, oko 70 miliona odraslih Amerikanaca (29 posto) imaju visok krvni pritisak. Procjenjuje se da liječenje pacijenata koštaju SAD svake godine oko 46 milijardi dolara, uključujući zdravstvene usluge, lijekove za smanjivanje visokog krvnog pritiska, i nadoknade za dane propuštene na poslu.

Studija, pod nazivom „Dijetetski pristup zaustavljanju hipertenzija putem ishrane i sprečavanju karijesa kod muškaraca“ objavljena je u septembru časopisu Američkog gerijatrijskog društva. Istraživanje su sprovedeli istraživači na Univerzitetu u Bostonu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -