NaslovnaSavjetiVodič za suzbijanje bola nakon intervencije

Vodič za suzbijanje bola nakon intervencije

- Advertisement -

Orofacijalni bol nastaje ili kao posljedica stomatološke intervencije ili kao rezultat zapaljenja. Bol nakon liječenja kanala korijena zuba ili kiretaža parodontalnih džepova spadaju u blage bolove.

Ovi bolovi suzbijaju se primjenom brufena i aspirina. Nakon vađenja zuba se, takođe, može piti brufen, ali ne i aspirin i andol koji bi otežali situaciju.

Foto: protetica.com

Pacijentima koji su alergični na aspirin i brufen savjetujemo kao zam,enu paracetamol koji pokazuje slično analgetičko dejstvo mada bez značajnog zaustavljanja zapaljenja.

Vađenje impaktiranih umnjaka, liječenje kanala bolnih zuba periodontalne hituške intervencije vode se kao intervencije nakon kojih nastaje umjeren bol nakon kog se povoljan analgetički efekat postiže primjenom Brufena u dozi od 400mg.

Foto: healthylearn.com
Foto: healthylearn.com

On je efikasniji od aspirina ili paracetamola jer je dugotrajniji, a osim toga i smanjuje otok čak i dva do tri dana nakon intervencije.

Efekat brufena je još efektniji ukoliko se upotrebi prije nastanka bola tj. prije intervencije. Za suzbijanje bola u toku nicanja mliječnih zuba obično se primjenjuje lidokain za površinsku anesteziju.

Izvor: ordinacija Radolovački

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -