NaslovnaSavjetiVodeći stomatolozi ukazuju na nepouzdanost dokaza o korisnosti upotrebe zubnog konca

Vodeći stomatolozi ukazuju na nepouzdanost dokaza o korisnosti upotrebe zubnog konca

- Advertisement -

Prema riječima profesora Birmingemskog Univerziteta, Damiena Volmslija, postoje “slabi dokazi” da se upotrebom konca sprečavaju bolesti desni, prenosi Lancashire Telegraph.

Volmsli, koji je i naučni savjetnik Britanske Stomatološke Asocijacje navodi kako postoji problem sa dokazivanjem potrebe korišćenja zubnog kona.

– Ljudi su različiti i potrebno je sprovesti velike studije koje bi morale biti i pouzane, što znači i veoma skupe, s toga ne mogu da kažem da ili je upotreba konca zaista dobra ili ne – poručio je profesor Volmsli.

On je dodao da su za prikupljanje pravih dokaza u korist upotrebe zubnog konca potrebna sofisticiranija testiranja.

Tokom poslednje decenije urađeno je 25 studija objavljenih u vodećim stručnim časopisima koje ukazuju da su dokazi o upotrebi konca “slabi, veoma nepouzdani”, “veoma niskog kvaliteta “, te “umjereni sa velikim potencijalom za pristrasnost”.

Stomatološki ekspert Lancashire Telegrafa, dr Aiša Ahmeda, umjesto konca je preporučila upotrebu međuzubnih četkica.

– Konac je u redu, pod uslovom da se pravilno koristi. Međutim, većina stanovništva vjerovatno ne radi to kako treba, što dovodi do trauma na desnima. Međuzubne četkice su bolje od konca, jer ne postoji posebna tehnika njihovog korišćenja, tako da ne mogu povrijede desni. Uz pomoć njih ćete se mnogo bolje osloboditi plaka ili hrane koja može da se zaglavi između zuba. Jedini slučaj u kojem je upoteba konca preporučljivija je ukoliko su zubi stisnuti pa četkica ne može da prođe između njih – poručila je dr Ahmeda, naglasivši da konac treba upotrebljavati veoma oprezno.

Ona je dodala da se prije upotrebe konca obavezno treba obratiti stomatologu koji bi vas uputio u tehnike njegovog korišćenja.

Ranije ove godine, američka vlada pala je odustala od preporuka o korišćenju konca zbog nedostatka naučnih dokaza.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -