NaslovnaSavjetiVoda za piće poboljšava zdravlje zuba

Voda za piće poboljšava zdravlje zuba

- Advertisement -

Zdravlje vaših zuba je važno jer ne utiče samo na kvalitet vašeg osmijeha već i na vaše opšte zdravlje. Osim što vam nudi lijep osmijeh, zdrava usta će vam, takođe, omogućiti da dobro jedete, dobro dišete i da se dobro izrazite, a to osigurava svjež dah. Postoje mnogi koraci koje već možete preduzeti u zaštiti vašeg oralnog zdravlja, kao što je četkanje zuba, svakodnevno čišćenje i redovni pregledi. Možda ne shvatate da je voda za piće važna i za vaše zdravlje zuba. Evo sedam razloga zbog kojih bi trebalo da pijete čistu vodu kako biste zaštitili zube i desni.

Voda za piće jača zube
Voda za piće, naročito voda iz slavine pojačana sa fluoridom, preporučuje se za ojačavanje zuba. Fluorid je naučno dokazano da jača zube i sprječava nastanak karijesa. To čini jačanjem strukture zuba i promovisanjem remineralizacije. Pitka voda sa fluoridom je najjednostavniji način da se brinete o svom oralnom zdravlju. U posljednjih nekoliko godina, bilo je nekih rasprava o bezbjednosti fluorida, ali sve relevantne organizacije preporučuju fluorid. Možete slobodno da pijete filtriranu vodu iz slavine, znajući da su sve bakterije eliminisane i da će preostali fluorid pomoći da ojačate zube.

Voda za piće čisti usta
Stomatolozi preporučuju da više puta dnevno četkate zube. Idealna rutina uključuje četkanje ujutro, nakon svakog obroka i neposredno prije spavanja. Pitka voda tokom dana može da pomogne da vaši zubi ostanu čisti. U najmanju ruku, ispira ostatke hrane i kiseline koje ostavljaju neke namirnice. Pitka voda, takođe, ispira bakterije i šećere, koji bi inače radili zajedno kako bi izazvali karijes. Ako se ovaj ostatak ne ukloni sa površine i između zuba, vaše šupljine će biti pune bakterija. Voda ispira bakterije koje uzrokuju šupljine. Osim toga, ako voda sadrži fluor, takođe će pomoći u sprječavanju karijesa jačanjem strukture i cakline zuba. Svi bi trebali da jedemo što više voće i povrće za zdravlje cijelog tijela. Međutim, neko voće i povrće ostavljaju za sobom anacidni ostatak koji će oštetiti zubnu gleđ. Vremenom će vam biti potrebni skupi stomatološki popravci. Osim jake zubne cakline, želite bijele zube za savršen osmijeh. Neke namirnice, kao što su kafa, čaj i sokovi, obojiće zubnu caklinu i pretvoriti vaš osmijen u „žuti“. To može uzrokovati skupe komplete za izbeljivanje zuba ili profesionalnim procedurama za izbjeljivanje. Mora da znate da voda ne prlja zube.

Voda za piće smanjuje suvoću
Suva usta su uzrokovana nedostatkom pljuvačke. Stomatolozi su zabrinuti zbog suvih usta, jer slina pomaže u sprječavanju kvarenja zuba ispiranjem ostataka hrane. Ako ste ikada iskusili šta znače suva usta, znate da je to neugodan osjećaj. Kada su naša usta suva, instinktivno želimo da pijemo i ugasimo žeđ. Međutim, suva usta su često pokazatelj da nismo samo žedni, već i dehidrirani. Ako pijete puno vode, poboljšaćete zdravlje zubi tako što ćete ostati hidrirani i podržati proizvodnju sline.
Voda za piće smanjuje loš dah
Ako ste ikada iskusili halitozu ili loš zadah, znate da to može biti neugodno i imati negativan uticaj na vaše interakcije sa drugima. Loše zdravlje zuba, prljavi zubi, izgrađene bakterije i suva usta mogu doprinjeti lošem dahu. Nije iznenađujuće da je naš strah od lošeg daha stvorio industriju vrijednu milijardu dolara. Ovi proizvodi imaju za cilj da smanje i eliminišu miris, ali su relativno neefikasni u eliminisanju problema, oni to jednostavno samo prikriju. Dakle, kako možete eliminisati loš zadah? Pitka voda tokom dana pomaže vam da održite usta čistim ispiranjem bakterija koje izazivaju neugodne mirise.

Voda hidratizuje vaše desni
Vaše zdravlje zuba nije samo vezano za zube. To je, takođe, i oko vaših desni. Loše zdravlje desni može da dovede do gingivitisa i gubitka zuba i utiče na zdravlje cijelog tela. Istraživanja pokazuju da je bolest desni povezana sa bolestima srca. Opšta stomatološka njega, kao što je četkanje i čišćenje zubnim koncem, važna je za unapređenje zdravlja desni, a voda za piće će, takođe, promovisati proizvodnju sline, koja je neophodna za zdrave gume.
Voda za piće snižava vašu pH vrijednost
Većina od nas, vjerovatno, ne razmišlja o pH vrijednosti naših usta. Neutralni pH nivo u ustima je 7.0, ali kisela hrana i piće to mogu da promijene. To može dovesti do rasta bakterija i propadanja zuba. Međutim, fluorid štiti emajl zuba od kiselina koje uzrokuju karijes. Više od 90 nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih profesionalnih organizacija, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, podržavaju upotrebu fluorida za sprječavanje nižeg nivoa pH u ustima.

Voda promoviše zdravlje cijelog tijela
Konzumiranje sokova može oprati učiniti vaš obrok „ljepšim“, ali oni imaju negativan uticaj jer su visoko kalorični i ostavljaju nepoželjni šećer na zubima. Odabirom vode za zamjenu praznih kalorijskih pića, promovisaćete zdravlje cijelog tijela. Velika potrošnja slatkih pića može dovesti do prekomjerne težine ili gojaznosti. Međutim, voda je zdrava, bez kalorija. To znači da ćete konzumirati nešto što će vas bolje hidratizovati, bez dodavanja praznih kalorija i neželjenog povećanja težine. Osim toga, pijaćom vodom, izbeći ćete sav šećer koji može da ošteti zube. Našim tijelima je potrebna voda i mnogo toga da bi napredovali. Pomaže našim sistemima da rade efikasnije. Kada je vaše tijelo nahranjeno i zdravo, vaše zdravlje će biti bolje. Nasuprot tome, ako vaše tijelo ne funkcioniše dobro, vaše zdravlje zuba će patiti.

Zaključak
Voda za piće ima brojne zdravstvene koristi, a može pomoći u poboljšanju zdravlja zuba. Ako sada ne pijete dovoljno vode, počnite sa malim „koracima“, kako biste lakše dobili preporučenih osam čaša dnevno. U blizini držite čašu vode ili bocu za višekratnu upotrebu, tako da možete lako da pijete tokom dana. Ovi koraci će povećati unos vode i vaše zdravlje zuba. U tren oka ćete se osjećati odlično i pokazati lijep i zdrav osmijeh.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -