NaslovnaSavjetiVizil proteze - šta su i kada se izrađuju

Vizil proteze – šta su i kada se izrađuju

- Advertisement -

Parcijalna skeletirana proteza, koja je poznatija kao vizil ili vironit proteza, predstavlja nadoknadu koja je slična klasičnoj parcijalnoj protezi samo po indikacijama. Osnovna razlika između njih je u tome što se pritisak žvakanja prenosi preko postojećih zuba na kost. Time se ostvaruje prirodan način prenošenja pritiska, a to je upravo i njena najveća prednost. Prave se od metalnog skeleta. Skeletirane proteze odlikuje dugotrajnost i kvalitet, jer su veoma čvrste, ali im je i estetika jača strana, obzirom da su manje veličine i neupadljivije. Na ovu vrstu proteze se pacijenti znatno lakše i brže navikavaju.

Postoje dvije vrste skeletirane proteze: skeletirana proteza sa kukicama, pri čemu livene kukice služe da drže protezu na mjestu i skeletirana proteza sa atačmenima, prilagođena pacijentima koji žele maksimalan estetski efekat. Atačmeni služe za pričvršćivanje proteze za postojeće zube, te protetska nadoknada izgleda prirodnije i manje upadljivo. Izrađuju se kada postoji određeni broj prirodnih zuba u vilici koji omogućavaju pridržavanje proteze. Preostali zubi moraju biti zdravi i izliječeni, a oštećene zube je potrebno sanirati krunicama i mostom ili u potpunosti izvaditi ako je oštećenje veliko. Djelimična proteza se pričvršćuje na preostale zube kako bi bila stabilnija i mirnija tokom žvakanja i govora, a time ugodnija za nošenje i manje sklona pomjeranju i ispadanju. Djelimična proteza se sastoji od tijela proteze koje je izrađeno od plemenitog materijala (wironit) i kopči (ankera) ili krunica (teleskopa) koji protezu fiksiraju na zube nosače koji su povezani u mostove.

Nekada su se koristile kvačice, ali današnji način fiksiranja kombinovanog rada (ankeri i teleskopi) pruža odlične funkcionalne (nepomjeranje prilikom jela) kao i estetske rezultate (veza mostova s protezom je potpuno nevidljiva). Klizači su estetski odlično rješenje jer se spoj proteze za zube i mosta ne vidi i zubni niz izgleda potpuno prirodno. Kukice su, sa finansijske tačke bolje rešenje, ali estetski manje prihvatljive jer se vidi dio metala (kukice) na mjestu gdje se proteza povezuje sa mostom. Proteza se skida povremeno, samo da bi se očistila i odmah vraća. Kombinacija vizila sa fiksnom protetskom nadoknadom (mostom) je odlično rješenje koje pruža pacijentu komfor i maksimalan estetski učinak, a i sa finansijske strane je potpuno opravdana.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -