fbpx
NaslovnaSavjetiVitamin D tokom trudnoće može poboljšati oralno zdravlje djece

Vitamin D tokom trudnoće može poboljšati oralno zdravlje djece

- Advertisement -

Uzimanje velikih doza vitamina D tokom trudnoće, može poboljšati oralno zdravlje djece. Kliničko ispitivanje podijelilo je 600 žena u dvije grupe, jedna je uzimala dodatke vitamina D, a druga koja je uzimala placebo odnosno lažni lijek. Šest godina kasnije, djeca žena koje su uzimale vitamin D imala su čak 47% manje oštećenja cakline.

dr Hans Bisgard
dr Hans Bisgard

-Ne možete imati šupljine ako nemate prvo oštećenja na caklini. Ovo je izuzetno obiman nalaz i ne sumnjam da je ovo slučajno. Do desete godine, primjetićemo dosta šupljina i taj isti zaštitni efekat kod druge djece – rekao je jedan od autora istraživanja doktor Hans Bisgard, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Kopenhagenu.
Defekti u zubnoj caklini utiču na 38% djece školskog uzrasta, navodi se u istraživanju.
-Ovo istraživanje predlaže prenatalnu dozu vitamina D kao preventivnu intervenciju za smanjenje oštećenja cakline, koja ima značajan potencijalni uticaj na zdravlje zuba – zaključuje se u studiji.
Stručnjaci savjetuje da je potrebno 10 mikrograma vitamina D dnevno da bi se održali zdravi zubi.

-Zdrava, izbalansirana ishrana i kratki izlasci na sunce, značiće da većina ljudi dobije sve potrebne vitamine D u proljeće i ljeto. Međutim, svako će morati da razmotri uzimanje suplemenata u jesen i zimu ako ne jede dovoljno namirnica koje prirodno sadrže vitamin D ili su obogaćene njom. Oni koji ne izlaze na sunce ili uvijek prekrivaju kožu, trebalo bi da uzimaju dodatak vitamina D tokom cijele godine – rekao je doktor Luis Levi, šef nauke o ishrani u PHE (Public Health England).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -