NaslovnaObavještenjaVisok pritisak se dobija i od upale desni

Visok pritisak se dobija i od upale desni

- Advertisement -

Na visok pritisak od kojeg pati ogroman broj ljudi u Srbiji i svijetu ne utiču samo gojaznost i stres, uobičajeni “krivci” za hipertenziju. Razne upale, takođe, doprinose sistemskoj inflamaciji koja podstiče rast pritiska, a jedna od njih je i upala desni.

Paradontopatija, kako se stručno zove ova upala, je neizlječiva bolest. Međutim, ona se može i spriječiti i liječiti, odnosno zaustaviti u stadijumu u kojem je liječenje otpočeto. Vrlo je raširena, u Americi, na primjer, više od 40 odsto starijih od 30 godina ima upalu desni.

Ona je direktno povezana sa povišenim pritiskom. Osim što utiče na sistemsku inflamaciju, izaziva i bolove čime utiče na simpatički nervni sistem i aktivira ga, a time opet posredno jača upalu u cijelom tijelu. Paradontopatija aktivira i imuni sistem, a mijenja i mikrobiom, pa sve to djeluje na i krvne sudove.

Zajedničkim uticajem oni jačaju hipertenziju, a ona šteti srcu, bubrezima i cijelom kardio sistemu. Ovu vezu potvrdile su i studije u kojima su pacijenti podvrgnuti intenzivnoj terapiji paradontopatije. Pokazalo se da smirivanje upale desni doprinosi i snižavanju povišenog krvnog pritiska.

Takođe, i pokazatelji sistemske upale su pali na ohrabrujuće vrijednosti pošto bi stomatolog očistio kamenac i džepove u desnima, a pacijent uspostavio pravilnu higijenu. Nedavno je objavljena i studija sprovedena na pacijentima koji su mlađi od 35 godina, a rezultati su se poklapali sa prethodnim saznanjima.

Zato se svima koji se liječe od hipertenzije savjetuje hitan pregled desni i terapija ukoliko je došlo do upale. Preventiva je laka, neophodno je pravilno pranje zuba, korišćenje interdentalnih četkica i konca kao i redovna kontrola zdravlja desni kod stomatologa, najmanje dva puta godišnje.

Izvor: Lepa&Srećna

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -