NaslovnaObavještenjaVišeslojne krunice za višestruke prednosti – inovacija koja će vas oduševiti!

Višeslojne krunice za višestruke prednosti – inovacija koja će vas oduševiti!

- Advertisement -

Vjerujemo da svaki put, u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, kada pacijent izrazi svoje želje i očekivanja za finalni rad, pomislite kako treba da im ponudite ono najbolje kako za njihovo zdravlje tako i za estetiku.

Iako pacijenti obično nisu upoznati sa razlikom između različitih vrsta cirkon krunica te obično znaju samo za divje vrste krunica generalno, vaša uloga ovde je da im približite sve razlike i prednosti materijala koje imate u ponudi, jer će upotrebom kvalitetnih, najnovijih materijala i pacijent svakako osjetiti razliku, i to ne samo u estetici.

Čvrstoća od 1200 Mpa!
Prateći inovacije u stomatološkoj praksi i vodeći se principima stalnog usavršavanja kada su materijali, tehnologije i metode rada u pitanju, naš zubotehnički laboratorij je posljednjih decenija itekako potvrdio svoju nemjerljivu i ravnopravnu ulogu u izradi novog, a prvenstveno zdravog osmijeha, gdje u sinergiji sa doktorom postižemo fantastične rezultate koje pacijenti prepoznaju.

Cirkon je, evolucijom fiksne protetike i unapređenjem estetskih, funkcionalnih i ekonomskih rješenja, postao vodeći materijal izbora u svakodnevnoj praksi, a njegove izuzetne osobine stavljaju ga u red najboljih materijala za nadoknade ili ojačanje izgubljenih, odnosno postojećih oslabljenih zuba. Upravo taj napredak na više polja rezultovao je i razvojem fiksnih radova od monolitnog, višeslojnog cirkonijuma, koji pruža izvanredne estetske efekte, a ne zaostaje ni u funkciji, kada su radovi manjeg do srednjeg raspona ili solo krunice u pitanju, što mu je i glavna indikacija.

Prirodnost kao prioritet
Višeslojnost je, kao glavna osobina ML blokova renomiranog njemačkog proizvođača Dental Direkt koje koristi Full Dent laboratorij, razlog zašto je omogućena izrada jedne savršene protetske krunice prirodnog izgleda. Upravo multi – layer karakteristike ovog materijala, po čemu su ove nadoknade i dobile ime, kao i njihov glavni princip na kojem su zasnovane „DD cube ONE® ML Zirconia“, omogućavaju da krunica od vratnog pa do incizalnog, odnosno griznog dijela bude u potpunosti nijansirana gradijentno, što će kompletno imitirati prirodan zub, njegovu boju i mikroreljefnost gleđi.

Velika prednost je što blokovi dolaze u 16 Vita boja i 1 bleach, što pruža odlične mogućnosti za nijansiranje i uklapanje sa prirodnim zubima. Hemijski sastav Dental Direkt blokiva je takav da preko 99% sastava čini cirkon, a ostatak otpada na druge supstance u manjoj koncentraciji, što ove krunice čini estetski savršenim a funkcionalno im daje sjajne karakteristike otpornosti na lom i čvrstoće, jer njihova jačina iznosi 1.200 ± 150Mpa. Ako uzmemo u obzir da se ML krunice koriste za nadoknadu srednje dugog bezubog raspona, ili idealno indikovano endodontski liječenog zuba, ova osobina je izuzetno značajna za postizanje perfektnih rezultata u pogledu uklapanja krunice sa ostatkom prirodnog zubnog niza.

Indikacije – kada izabrati ML krunice?
Pored biokompatibilnosti, što je vrlo značajno svojstvo ovih nadoknada u funkcionalnom smislu prihvatanja materijala kao stranog tijela u usnoj duplji, čvrstoća je još jedna karakteristika koja ih odlikuje. To im daje na značaju upravo u protetskom tretiranju endodontski liječenih zuba, koji će ML krunicama svakako biti ojačani sa produženim životnim vijekom, ali i dobiti na vrhunskoj estetici gdje će se u potpunosti pokriti postendodotska prebojenost koja je jedna od glavnih indikacija za izradu nadokande.

Ipak, kada se radi o premoštavanju većih raspona i nadoknadi više izgubljenih zuba u prostorima između članova nosača, ML krunice ne trpe jake vertikalne i horizontalne sile ukoliko nemaju potporu nosača ili susjednog člana. Zato je preporuka Full Dent laboratorija da se u indikacijama za izradu ostane u okvirima ojačavanja postojećih oslabljenih i endodontsko tretiranih zuba, bezubih polja srednjih raspona od po maksimalno 4 do 5 uključenih međučlanova, solo krunica i krunica na implantatima.

Prednosti izrade
Vodeći se time da je danas, pod uticajem užurbanog vremena u kojem živimo, od izuzetne važnosti i za terapeuta a pogotovo za pacijenta da rad bude gotov u najkraćem mogućem roku i u što manje posjeta, proces izrade ML nadoknada je maksimalno pojednostavljen, digitalizovan i ubrzan. Osim što na ovaj način štedimo na vremenu, takođe racionalnije koristimo materijale za izradu i otvaramo mogućnosti za kvalitetnijom raspodjelom vremena i sredstava u stomatološkoj praksi.

Velika prednost ovih krunica je što se doktoru šalju CAD/CAM krunice od plastike koje imaju izgled budućih konačnih krunica, a glavna karakteristika im je da se na ovom radu odmah u ustima pacijenta vrše korekcije rotirajućim instrumentima, sve dok doktor potpuno ne bude bio zadovoljan funkcionalnošću budućeg rada sa posebnim akcentom na okluziju, a pacijent generalnim utiskom o estetici krunica i osjećajem u zagrizu. Sjajna karakteristika ove faze jeste što će se odmah preduhitriti i otkloniti sve moguće komplikacije, a pacijent će imati uvid u to kako će njegove krunice finalno izgledati.

Pružite pacijentu ono najbolje!
Kako napreduje stomatološka praksa, u korak s njom, nekada čak i ispred, ide i zubotehnika, koja na tržište donosi inovativne materijale i opremu koji rezultiraju značajnim promjenama na svim poljima jednog kompletnog protetskog rada. Takve su i ML krunice – materijal i do pet puta čvršći od ostalih restorativnih materijala te je kao takav indikovan čak i kod bruksista, sa osobinom dugotrajnosti do 10 godina.

Inovativno i moderno fiksno – protetsko rješenje poput ML krunica je zadnjih godina preuzelo vodeće mjesto u fiksnoj protetici kada želimo dugotrajan i funkcionalan, ali prije svega rad prirodnog izgleda i u skladnoj kompoziciji sa preostalim zubnim nizom. Racionanije korištenje vremena u smislu skraćenog perioda između uzimanja otiska i finalnog rada svakako dovodi do boljih rezultata, veće mogućnosti za dodatne radove, te ono najvažnije, zadovoljnog pacijenta.

Autor: Full Dent zubotehnički laboratorij

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -