NaslovnaSavjetiVincent Fehmer: Šta zubni tehničari treba da nauče od stomatologa

Vincent Fehmer: Šta zubni tehničari treba da nauče od stomatologa

- Advertisement -
Autor: Vincent Fehmer, Master Dental Technician

Kao zubni tehničar, svakodnevno radite blisko sa stomatolozima. Ovaj odnos nije uvek idealan. Samo partnerstvo pod jednakim uslovima može dovesti do dobrih rezultata. Možete li, kao zubni tehničar, naučiti nešto od svog stomatologa – i stoga postati još bolji? U ovom članku, pročitajte sugestije koje nudi Vincent Fehmer, Master Dental Technician, iz Švajcarske ima za vas.

Razlike u edukaciji i obuci

Prvo, zubni tehničari mogu učiti od stomatologa – a to je da kontinuirano nastave edukacija. Stomatolozi imaju prednost u odnosu na zubne tehničare: moraju stalno učestvovati u daljem usavršavanju i biti u toku. Čak su i u obavezi da to čine i moraju dostaviti potvrde o prisustvu kao dokaz.

Kod zubnih tehničara to je drugačije: ovo drugo nije potrebno. Zbog toga postoje ogromne razlike među zubnim tehničarima: neki od njih preduzimaju inicijativu i sami pohađaju kurseve i obuke i imaju finansijska sredstva za to, dok nažalost mnoge naše kolege veoma nerado prihvataju širok spektar daljeg obrazovanja na raspolaganju. U ovom slučaju, sasvim je jasno da je finansijski pritisak mnogo veći, a svakodnevni rad u laboratoriji, posebno za zaposlenog zubnog tehničara, je veoma visok. Nešto se mora promijeniti hitno.

Cilj: Partneri pod jednakim uslovima

Razlog za to je lako objasniti: Što je više digitalizacije, utoliko je važnije da zubni tehničari održe pouzdan odnos sa stomatologom. Nije dovoljno samo pregledati specijalističke članke – važno je razmjenjivati ideje sa kolegama i razumjeti šta čitaju zubari. Ovo je jedini način da zubni tehničari mogu razumjeti kako zubari rade i na šta su fokusirani.

Evo i promjera. Često se postavljauj pitanja o restauraciji: Koji sistem treba da koristimo? Zašto? Koje prednosti ima i koji su rizici? Ovo su tipovi pitanja kojima zubni tehničar treba da odgovori ako želi da bude jednak i poštovan partner sa stomatologom, a ne samo da predstavlja pukog pružaoca usluga.

Jasna prednost sa materijalima

Činjenica je međutim da postoje i oblasti u kojima zubni tehničari imaju velike prednosti, na primer sa našim poznavanjem materijala. Ovde smo u mogućnosti savetovati stomatologe i dokazati našu ekspertizu.

Izvor: blog.ivoclarvivadent.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -