NaslovnaObavještenjaVijek postojanja „Journal of Dental Research“ - Evolucija estetske stomatologije

Vijek postojanja „Journal of Dental Research“ – Evolucija estetske stomatologije

- Advertisement -

Ove godine se obilježava vijek postojanja časopisa stomatoloških istraživanja „Journal of Dental Research“ (JDR). Tokom prošlog vijeka, JDR je bio posvećen širenju novih znanja i informacija o svim naukama koje su relevantne za stomatologiju i usnu šupljinu. Kako bi se proslavio ovaj vrijedan jubilej, JDR je objavio prigodan članak i seriju podkasta koji naglašavaju teme koje su transformisale stomatološka, oralna i kraniofacijalna istraživanja tokom posljednjih 100 godina.

Jedan od glavnih ciljeva stomatološkog tretmana je oponašanje zuba i oblikovanje osmijeha na najprirodniji i estetski način, zasnovani na individualnim i specifičnim potrebama pacijenta. Stogodišnji članak JDR “Evolucija estetske stomatologije”, pruža istorijski pregled evolucije estetske stomatologije u posljednjih 100 godina i ističe se napredak u razvoju stomatoloških istraživanja i kliničkih intervencija koje su doprinijele nauci i umjetnosti estetske stomatologije.

“Postoje snažni naučni dokazi da izgled lica i zuba osobe ima dubok uticaj na percepciju i prosuđivanje drugih. Opcije da se postigne cilj oponašanja najprirodnijih estetika značajno su poboljšane tokom posljednje decenije. U budućnosti će vještačka inteligencija i mašinsko učenje vjerovatno dovesti do automatizacije procesa procjene estetike, dizajna osmijeha i planiranja liječenja“, rekao je Markus Blac, jedan od autora članka, sa Univerziteta Pensilvanija (Filadelfija).

Na njegove riječi nadovezao se još jedan od autora Džerald Čiče (Univerzitet Dental koledž, Džordžija).
“Među najistaknutijim napretkom estetske stomatologije u posljednjoj deceniji su uspostava univerzalnih estetskih pravila i smjernica, razvoj izbjeljivanja zuba i naprednih restorativnih i protetskih materijala, napredak u ortodonciji i parodontalnoj, oralnoj i maksilofacijalnoj hirurgiji. I nedavno, primjena digitalnih tehnologija u trodimenzionalnom planiranju i realizaciji zaista prirodnih i individualnih osmijeha“, objasnio je Čiče.
Prvi broj izašao je marta 1919. godine, a izlazio je tromjesečno. Sada izlazi svakih 30 dana.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -