Vidljive promjene na zubima koje nisu karijes

  Svakodnevno pacijenti dolaze u stomatološke ordinacije zbog nepoželjnih promjena na zubima koje uglavnom definišu kao karijes. Iako je u velikom broju slučajeva riječ zaista o karijesnim oštećenjima zuba, bitno je znati da svako oštećenje ne mora biti karijesnog prijekla već se može raditi o nekarijesnim oštećenjima tvrdih zubnih tkiva.

  Što su to nekarijesna oštećenja tvrdih zubnih tkiva?

  Nekarijesna oštećenja tvrdih zubnih tkiva su promjene na zubima koje nisu posljedica djelovanja bakterija nego životnih navika ili bolesti. U ovu vrstu oštećenja spadaju abfrakcija, atricija, abrazija i erozija.

  • Abfrakcija je klinasto oštećenje u području vrata zuba nastala zbog savijanja zuba uzrokovanog prevelikim opterećenjem (neispravni ispuni/”plombe”, nefunkcionalni kontakt, izvađeni susjedni zub) i parafunkcijama (kretnje donje čeljusti bez konkretne svrhe) .
  • Abrazija je trošenje tvrdih zubnih tkiva nastalo djelovanjem neprirodnih i neobičnih posrednika koji se često unose u usta i u tijesnom su kontaktu sa zubima. Razlikujemo abraziju nastalu zbog pretjeranog četkanja zuba, korišćenja jako abrazivnih zubnih pasti, grickanja sjemenki, pušenja lule, sviranja duvačkih instrumenata i slično.
  • Atricija je oštećenje tvrdih zubnih tkiva uzrokovan kontaktom zuba o zub. Atriciju kod odraslih osoba karakteriše trošenje tvrdih zubnih tkiva cijelog zubnog niza. Zubi su skraćeni i njihov međusobni kontakt je izmijenjen. To se često najbolje vidi na donjim prednjim zubima.
  • Erozija je gubitak zubnog tkiva nastao pod uticajem hemijskih procesa. Zapravo se radi o ”otapanju” zuba zbog djelovanja unutarnjih (želudačna kiselina) ili vanjskih (kisela hrana, piće i ljekovi) činilaca. Želudačna kiselina uzrokuje promjene na unutrašnjim plohama zuba. Kisela hrana, piće i lijekovi  uzrokuju promjene na vanjskim površinama prednjih, rijetko stražnjih zuba.

  Terapija nekarijesnih oštećenja tvrdih zubnih tkiva

  Cilj terapije je na vrijeme identifikovati uzročnike i preduzeti sve vrste preventivnih mjera za pravovremeno zaustavljanje dalje progresije oštećenja tvrdih zubnih tkiva. Na temelju ocjene težine kliničke slike pristupa se rekonstrukciji i zaštiti oštećenih površina zuba. Kod prolazne preosjetljivosti oštećena se površina može zaštiti dentinskim premazima za desenzibilizaciju (smanjenje osjećaja boli). Kao privremeno rešenje koriste se restaurativni estetski materijali (”plombe”), a kao trajno rješenje fiksno-protetske nadoknade ( npr. krunice).

  Izvor: Poliklinika Zubović

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.