fbpx
NaslovnaSavjetiVeza bolesti zuba i artritisa

Veza bolesti zuba i artritisa

- Advertisement -

Dobra oralna higijena, koja podrazumijeva četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, redovni stomatološki pregledi i čuvanje zdravlja desni, mogu nas zaštititi od nekih bolesti koje ne bismo povezali sa zubima, kao što je hronični reumatoidni artritis!

Bolesti desni pogađaju oko devet odsto populacije starije od 20 godina, što ih čini prilično rasprostranjenim i učestalim. Njihovi simptomi mogu biti jako izraženi, ali i blagi, zbog čega se malo ko obazire na njih, a uključuju krvarenje desni, upaljene desni, bolove u ustima i propadanje strukture usne duplje koja “održava” zube. Ako govorimo o teškom obliku bolesti desni, tada se može javiti i gubitak zuba.

Istraživači Stomatološkog fakulteta Univerziteta Luizvil istražili su vezu između dva hronična upalna stanja – periodontalnih bolesti i reumatoidnog artritisa, i ustanovili da su zajednički imenitelj bakterije Porphyromonas gingivalis. Ove bakterije uzrokuju reumatoidni artritis, ubrzavaju njegovu pojavu i prouzrokuju veće uništenje hrskavice i kostiju.

Proučavajući laboratorijske miševe, američki stručnjaci su ustanovili da bakterije Porphyromonas gingivalis stvaraju enzim koji olakšava nastajanje artritisa. Naime, spomenuti enzim uzrokuje niz promjena u tijelu, koje na kraju napada svoje tkivo. Kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa, ova pojava može da rezultira oštećenjem hrskavice i kostiju.

U drugom istraživanju ustanovljena je veza između bakterija Porphyromonas gingivalis i problema s pamćenjem – ispitanici koji imaju probleme s upalom desni (uzrokovane bakterijom Porphyromonas gingivalis) imaju tri puta više problema pri pamćenju niza od tri riječi. Ispitanici s najvišim nivoom spomenutih bakterija tri puta su bili skloniji neuspješnom rešavanju testa računanja s trocifrenim brojevima.

Ako hoćete da vam zubi budu zdravi, ali i da smanjite rizik dobijanja artritisa i gubitka pamćenja, morate raditi sledeće: redovno prati zube, koristiti konac, odlaziti kod stomatologa i voditi računa o svakoj promjeni u usnoj duplji. Na ovaj način nećete samo obezbijediti oralno zdravlje, nego i zdravlje cijelog tijela.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -