NaslovnaSavjetiVeganstvo i zdravlje zuba

Veganstvo i zdravlje zuba

- Advertisement -

Uvijek postoje pretjerivanja koja često prelaze u fanatizama, a vegani su tome uglavnom skloni. Nijedan pravac, religija niti filozofija koju čovjek zastupa nije idealna i univerzalna, jer da jeste priroda bi je nametnula kao jedinu alternativu.

Vegeterijanska ishrana (i vegansizam kao njen ekstrem) ima niz prednosti, i naučnih dokaza o pojedinim pozitivim zdravstvenim efektima, ali daleko od toga da je lijek za sve tegobe i bolesti.

Foto: bauerfeind.hr

Potrebno je biti umjeren, kritičan i dobro obaviješten, što vegani amateri često nisu jer smatraju da njihov način života „po difoltu“ predstavlja čarbnu formulu za apsolutno zdravlje pa i zdravlje zuba.

Nažalost činjenice govore suprotno! Prema Ramiel Nagelu, veganska ishrana ima prije svega dejstvo čišćenja organizma, što omogućava relaksaciju digestivnog sistema. Ljudi se dobro osjećaju pri ovakvoj dijeti prije svega zbog detoksifikacije. Ali ona u značajno manjoj mjeri ima ulogu u izgradnji i održavanju ravnoteže ćelija i tkiva.

Tu su životinjske bjelančevine značajno efikasnije. Za razmišljanje fanatičnim pobornicima veganizma neka bude i činjenica da se u njihovu filozofiju nikako ne uklapa majčino mlijeko čiji se zdravi efekti ne mogu osporavati.

Foto: menshealth.rs

Isto tako veganizam predstavlja apsolutno modernu filozofiju, jer brojna istraživanja nisu mogla da otkriju ni jednu primitivnu kulturu čija je ishrana isključivo bazirana na takvim principima. Postoji nekoliko studija sprovedenih u različitim dijelovima svijeta koje nedvosmisleno ukazuju da se djeca vegani ili pretežno vegeterijanci sklonija zubnom kvaru.

Drugi autori smatraju da ta sklonost nije bas toliko izražena, ali ne postoji ni jedan jedini dokaz o mogućem preventivnom dejstvu vegetarijanske ishrane na zdravlje zuba. Činjenice koje vegani treba da imaju na umu su sljedeće:
*Nauka je nesumljivo dokazala da je zubni kvar direktno povezan sa prisustvom ugljenih hidrata. Što su oni rastvorljiviji i prerađeniji(rafinirani) stvaranje kariogenog zubnog plaka i stvaranje kiselina u njemu je veća

Foto: stetoskop.info

*Istorijski gledanao karijes je, na osnovu iskopina, značajnije počeo da se pojavljuje kod praistorijskih zajednica pri njihovom prelasku na poljoprivrednu proizvodnju. Noviji nalazi ukazuju da je i kod lovaca koji su se intenzivno hranili voćem žitaricama karijes bio veoma zastupljen

*Praistorijski čovjek, koji se hranio sirovim mesom vršio je i bolje mehaničko čišćenje zuba. Hrana bazirana na ugljenim hidratima je ljepljivija i duže se zadržava na površini zuba. Kod savremene hrane, makar bila i potpuno biljna, pa i sirova, samočišćenje je slabije izraženo.
*Nasuprot ugljenim hidratima, koji podstiču stvaranje kiselina u dentalnom biofilmu (zubni plak), proteini životinjskog porijekla prilikom razlaganja stvaraju baznu sredinu. Životinjski proteini mogu da imaju nepovoljno dejstvo na zdravlje desni ukoliko se zdaržavaju između zuba i vrše pritisak, ali kada je riječ o zubnoj gleđi deluju korisno.

Foto: drstimac.com

*Najnovija istraživanja ukazuju, da kod oboljenja koja su se do sada isključivo povezivala sa životnjskim mastima (npr kardiovaskularna), rafinirani šećeri igraju mnogo značajniju, čak i vodeću ulogu. S tog aspekta su mliječni proizvodi i buter mnogo zdraviji od biljnih margarina.
*Vegani u ishrani koriste puno voća. Ono je bogato prirodnim šećerima, ali i direktno oslobađa kiseline koje mogu da utiču na topljenje gleđi i stvaranje erozija. Detaljnije. Neke studije su dokazale povećano prisustvo erozija kod djece i odraslih vegana. Ovdje se ne radi o količini unijetog voća, već koliko ČESTO se ono unosi, a to se odnosi i na ostale ugljene hidrate.

*Vegani i vegeterijanci koriste suvo voće, koje ako je kandirano i unosi se često između obroka, može da bude izuzetno kariogeno. Ukoliko je samo sušeno, može čak i da bude korisno.
*Za oporavak zubne gleđi (remineralizaciju) neophodno je prisustvo kalcijuma i fosfata na površini. Najbolji izvor su mlijeko i mečni proizvodi. Malo biljaka to obezbjeđuje osim orašastih plodova, koje mala djeca uglavnom ne mogu da konzumiraju.

Foto: healthclub.rs

*Vegetarijanci, a posebno vegani koji koriste isključivo sirovu hranu moraju da strogo vode računa o mogućem štetnom dejstvu viška fitinske kiseline i manjka u unosu minerala. Zbog toga hrana bogata ovom kiselinom mora da se se dodatno pripremi. Kod mješovite ishrane fitinska kiselina ne predstavlja veću opasnost, kao što se nekada predpostavljalo.

*Ipak najveći izazov kod vegana je dovoljan unos vitamina rastvorljivih u mastima poput vitamina A, D i K. U svijetu je generalno zabilježen smanjen nivo ivtmina D kod djece i odraslih, što se povezuje sa mogućim razvojem mnogih bolesti. Odustvo vitamina rastvorljivih u mastima moze značajno da poremeti i metabolizam neophodnih minerala.

Foto: drgifing.com

Donekle, životinjske masti mogu da zamijene namirnice poput avokada, pečurke, fermentirana soja (ali nikako proizvodi soje kao tofu i sl), hladno cijeđeno maslinovo ulje, kokosovo ulje i orašasti plodov. Apsolutno veganstvo, bez mlečnih proizvoda i ribe, se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i maloj djeci. Isto tako se obavezno preporučuju biljni proizvodi ojačani sa ovim vitamina (sojino mlijeko i sl) ili dodavanje suplemenata.

U svakom slučaju neophodno je strogo voditi računa o ovom problemu, jer u nedostatku vitmina A i D dolazi do nepravilnog razvoja gleđi koja je osjetljivija i sklonija karijesu. Zbog toga je i karijes kod vegana često problem u mliječnoj denticiji.

Umjesto zaključka
1.Veganstvo i vegiterijanska ishrana nije uopšte nekariogena i zaštitna po zube, i ne može da isključi preventivne mere. One bi čak trebale da budu pojačane.
2.Kao i kod svake druge ishrani, po zdravlje zuba je najštetnije učestalo unošenje obroka (više od 5) sa bilo kojom vrstom ugljenih hidrata. Ne treba pretjerivati sa učestalim unošenjem voća i to posebno suvog kandiranog.

3.Veganska ishrana ne znači da je osoba zaštićena kod unošenja rafiniranih šećera, slatkiša i rafiniranih peciva. Osjetljivija gleđ može da samo brže i lakše reaguje na njihovo štetno dejstvo.

Foto: nutraingredients-asia.com

4.Trudnice,dojilje i mala djeca bi morala redovno (najmanje na 6 mjeseci) da kontrolišu nivo vitamina D u krvi i uzimaju suplementaciju ukoliko je on nizak.

Apsolutno veganstvo ipak za njih nije preporučljivo, izlaganje suncu, riba i mliječni prozvodi bi svakako dobrodošli.

5.Pojava i jednog jedinog karijesa znak je visokog rizika i zahtijeva brzu i intenzivnu stručnu pomoć koja nije samo plombiranje zuba, već kompletan i dugotrajan preventivni režim.
6.Najbolji način za očuvanje zdravlja zuba je određivanje individualnog rizika od najranijih dana i na osnovu njega preduzimanje specifičnih preventivnih mjera.

Izvor: drjovan.biz

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -