NaslovnaRiječ stomatologaVažnost pravilne oralne higijene

Važnost pravilne oralne higijene

- Advertisement -

Zdravlje usne šupljine započinje pravilnim održavanjem higijene, a navika četkanja zuba treba da se stekne još u ranom djetinjstvu. Većina bolesti usta i zuba može se spriječiti upravo na ovaj način. Prvi zubi niču već oko šestog mjeseca života i njihovo održavanje je jako važno iako će biti zamijenjeni stalnim zubima jer osiguravaju njihov pravilan rast i razvoj.

Za početak zubi se mogu čistiti gazom natopljenom u običnu vodu – odstraniti naslage sa zuba. Najnovije smjernice međunarodnih institucija u oblasti stomatologije upućuju na to da se male četkice i paste za zube sa smanjenom količinom fluorida prilagođene dobi djeteta mogu koristiti već od nicanja prvog zuba. Pri tome je jako bitno voditi računa o količini paste za zube (otprilike veličine zrna riže (pririnča) za djecu do 2 godine, veličine zrna graška za djecu od 2 do 6 godina starosti).

Dr Nasiha Jesenković (Foto: privatna arhiva)

Pranje bi trebalo da obavlja roditelj, sve dok se kod djece ne razviju fine motoričke sposobnosti za samostalno pranje (otprilike onda kada je sposobno samostalno vezati pertle na cipelama), a u narednom periodu nadgledati da li je dijete detaljno očetkalo zube. Bitna je i pravilna ishrana sa što manje slatkiša i zašećerenih napitaka.

Roditelji bi trebali da budu primjer svojoj djeci, dakle da i sami sprovode oralnu higijenu skupa s njima. U osnovna sredstva za održavanje oralne higijene spadaju četkica (preporučljivo je koristiti mekanu četkicu), pasta za zube, konac (i interdentalne četkice). Optimalno je zube prati dva puta dnevno po dva minute – ujutro poslije doručka i naveče prije spavanja, a idealno je prati ih poslije svakog jela.

Ono što je, takođe, jako bitno je tehnika četkanja zuba – ribajući pokreti samo na griznim površinama zuba, kružni na ostalim i ne izostaviti nijednu površinu zuba. Istraživanja nisu pokazala superiornost elektičnih četkica u odnosu na obične, osim u slučajevima slabe manuelne spretnosti (osobe sa poteškoćama i sl.)

Foto: aquafresh.com

Ne treba zanemariti važnost upotrebe konca i interdentalnih četkica za higijenu međuzubnih prostora, jer sama četkica ne može očistiti te prostore. Takođe je bitno ne ići ni u drugu krajnost – preagresivno i prečesto ribajući ili eksperimentisati sa “receptima za izbjeljivanje” s interneta ili savjetima od necertifickovanih osoba, jer to u konačnici može dovesti do trajnih oštećenja zubnih tkiva.

Redovne posjete stomatologu, dakle kontrolni pregledi svakih šest mjeseci i konsultacije sa stomatologom doprinijeće očuvanju oralnog zdravlja.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -