NaslovnaSavjetiVažnost održavanja higijene zubnih nadonkada

Važnost održavanja higijene zubnih nadonkada

- Advertisement -

Bez obzira nalaze li se u vašim ustima prirodni ili vještački zubi, veoma je važno održavati pravilnu oralnu higijenu.

Njega protetskih nadoknada  je važna, ne samo zbog vijeka trajanja same nadoknade već i zbog zdravlja ostalih površina oko nadoknade. Zato je veoma važno da  nakon završetka postavljanja protetske nadoknade stomatolog upozna pacijenta s pravilnim načinom održavanja novih zuba.

Pravilo je da nakon osnovnog  čišćenja zuba i međuzubnih prostora, odvoji dio vremena za čišćenje mjesta ispod mostova i oko zubnog implantata. Ova mjesta su podložna nakupljanju plaka, što dovodi do porasta broja bakterija, posljedično stvaranja kamenca te upale zubnog mesa. Između mosta i zubnog mesa potrebno je odstranjivati plak protetskim zubnim koncem. Rub krune u dodiru sa tvrdim zubnim tkivom ili nadogradnjom implantata mogu se dodatno očistiti oralnim tušem. Kao nadopuna oralnoj higijeni mogu poslužiti i antiseptičke vodice za ispiranje usta koje smanjuju broj bakterija i pružaju svjež zadah.

Redovno i ispravno čišćenje bitno je kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća, neugodan zadah, gljivične i bakterijske upale sluznice, upale potpornoga tkiva zuba, rasklimavanje i gubitak zuba nosača protetskog rada te osiguralo  zdravlje usne šupljine.

Redovnim kontrolama, dobrim održavanjem oralne higijene, kao i obaveznim održavanjem samih radova, u značajnoj mjeri se produžava njihov vijek trajanja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -