NaslovnaObavještenjaVažnost i uloga dentalnih asistenata

Važnost i uloga dentalnih asistenata

- Advertisement -

Dentalni asistenti u pravilu su prve osobe s kojima se pacijenti susreću nakon dolaska u ordinaciju. Oni su ti koji u dogovoru sa doktorom uzimaju podatke o zdravstvenoj anamnezi pacijenata, upoznaju ih s tokom terapijskog postupka te im pomažu u prilagođavanju prije i poslije terapije.

Takođe, izuzetno važnu ulogu imaju i tokom same terapije jer omogućavaju stomatolozima da se fokusiraju na postupak dok oni o svemu ostalom vode brigu.

Jedan radni dan dentalnih asistenata
Komunikaciju s pacijentima istakli bismo kao jednu od glavnih obilježja ovoga posla jer je stvaranje ugodne atmosfere u kojoj će se pacijentu reducirati strah i olakšati vrijeme provedeno u ordinaciji prije terapije važno za učinkovitost dentalnih postupaka.

Svakodnevni rad dentalnih asistenata, osim same asistencije doktoru dentalne medicine, obuhvata i dezinfekciju radnoga mjesta i radne površine te sterilizaciju instrumenata i pribora za terapijski postupak.

Foto: ordinacija Radica

Takođe, asistenti su važni i za besprijekorno funkcioniranje rada ordinacije jer vode evidenciju i arhiviraju medicinsku dokumentaciju, kontrolišu zalihe i naručuju materijal potreban za svakodnevni rad.

Među najtraženijim zanimanjima
Da je riječ o jednom od najljepših zvanja, koje u profesionalnom smislu ima itekako što za ponuditi, svjedoči i činjenica da je to zanimanje među pet najtraženijih u Hrvatskoj. Osim fakultetskog obrazovanja, asistenti se moraju konstantno usavršavati, savladavati nove tehnologije i vještine te uspješno primjenjivati stečeno znanje u praksi.

Vrhunski dentalni asistent, uz održavanje pozitivne atmosfere u dentalnom timu i pune podrške pacijentima u svim fazama terapije, u potpunosti je sposoban prepoznati hitno stanje i učestvovati u njegovu rješavanju.

Izvor: Ordinacija Radica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -