fbpx
NaslovnaSavjetiValplast i vironit proteze

Valplast i vironit proteze

- Advertisement -

Parcijalne pločaste proteze, jedna od često korišćenih vrsta parcijalnih proteza, su veoma loše iz mnogih razloga. Na prvom mjestu jer nisu dovoljno stabilne, zatim jer ne prenose ravnomjerno pritisak koji se stvara prilikom žvakanja te tako brže oštećuju preostale zube i viličnu kost, kao i zbog toga što zahvaljujući prisustvu žičanih kukica dovode do brže pojave karijesa, povlačenja desni i parodontopatije, a na kraju ne zadovoljavaju ni estetske kriterijume.

Foto: dr-ast.rs

Zbog svega ovog, danas se u stomatološkoj protetici pločaste proteze smatraju samo privremenim rješenjem, te se mnogo više koriste druge vrste parcijalnih proteza kao sto su tzv. Valplast proteze i parcijalne skeletirane proteze koje predstavljaju trajne nadoknade za skoro sve tipove krezubosti.

Šta je to Valplast proteza?
Valplast je ustvari materijal tj. termoplastični najlon koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv te se zato koristi za izradu fleksibilnih proteza. On je biokompatibilan što znači da se odlično podnosi u ustima i da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Takođe, ovaj materijal ima visok stepen elastičnosti sto znači da je savitljiv u određenoj mjeri, ali da je pri tome praktično nesalomiv ako se, naravno, pravilno koristi. Još jedna važna stvar je i njegova izuzetna estetika koja se postiže zahvaljujuci tome što je svijetlo roza boje, pa se u potpunosti uklapa u boju prirodnih desni.

Kada se izrađuju ove proteze?
Praktično uvijek kada pacijenu nedostaje više zuba (ali ne svi) u jednoj vilici, a da pri tome iz bilo kog razloga nije moguće uraditi fiksni protetski rad (most) ili ugraditi implantat.

Zbog čega su one bolje od pločastih parcijalnih proteza?
Na prvom mjestu zbog svih navedenih osobina ovog materijala moguće je izraditi parcijalnu protezu koja je mnogo tanja od pločaste tako da se neuporedivo bolje prilagođava situaciji u usnoj duplji; bolje naliježe na desni i ravnomjernije prenosi pritisak žvakanja. Nema žičanih kukica kao pločasta proteza, pa ne dovodi do povlačenja desni, pojave parodontopatije ili oštećenja preostalih zuba karijesom. Takođe, estetski je skoro nevidljiva i ne stvara probleme pri govoru i jelu, tako da se pacijenti veoma brzo i lako navikavaju na njeno prisustvo u ustima.

Foto: mojzubar.com

Još jedna važna stvar je da ova proteza posjeduju doživotnu garanciju protiv loma ukoliko se upotrebljavaju u skladu sa uputstvima! Pored Valplast proteze veoma često se koristi i parcijalna skeletirana proteza. To je maksimalno redukovana proteza čiju osnovu čini metalni skelet. Nazivaju je još i Vironit ili Vizil proteza što u stvari označava samo imena legura od kojih se ona može izrađivati. Ona je tehnološki mnogo savršenija i biološki mnogo prihvatljivija od parcijalne pločaste proteze.

Koje su njene prednosti?
Skeletirana proteza skoro potpuno fiziološki prenosi pritiske žvakanja oslanjajući se ravnomjerno i na desni i na zube, pa tako praktično čuva preostale prirodne zube i viličnu kost. Umjesto žičanim kukicama za zube se vezuje najčešće livenim kukicama ili nekim drugim tzv. retencionim elementima. Zbog redukcije veličine proteze smanjen je osjećaj stranog tijela u ustima tako da pacijenti imaju mnogo bolji osjećaj ukusa i termičkih nadražaja.

Takođe, mnogo je lakše i bolje održavanje oralne higijene. Smetnji u govoru ima samo kratko vrijeme po dobijanju proteze, te se pacijenti jednostavno navikavaju na njeno prisustvo. Kao i Valplast proteza i ona se primjenjuje kod svih tipova krezubosti koje nije moguće riješiti fiksnim protetskim radom ili ugradnjom implantata bilo iz finansijskih ili nekih drugih razloga.

Foto: mojzubar.com

Radi se i kada postoje veći i vidljivi koštani defekti na vilicama, a da nema mogućnosti za njihovo operativno rješavanje prije protetske sanacije, ili kada su preostali zubi parodontopatični u toj mjeri da se izrazito klate. Prije izrade ove proteze neophodno je da preostali zubi budu dobro pripremljeni da bi mogli da prihvate livene kukice ili neke druge elemente kojima se proteza vezuje za njih. Tih tzv. retencionih elemenata ima više vrsta (klizači, prečke, dugmičasta sidra, reze, zglobovi, dvostruke krune…), a koji će se primijeniti zavisi od datog slučaja.

Ono što je zajedničko za sve njih jeste da obezbjeđuju idealno nalijeganje proteze i pravilan prenos sila žvakanja i na desni i na zube, a da pri tome za razliku od žičanih kukica kod pločaste proteze, ne oštećuju preostale zube. Na ovaj način obezbjeđuju odličnu funkciju proteze, a pri tome se ne vide pa tako zadovoljavaju i estetske kriterijume. Pravilnom izradom ovih vrsta parcijalnih proteza i nadoknadom izgubljenih zuba postiže se rehabilitacija funkcije žvakanja, govora i gutanja kao i estetska rehabilitacija, zatim očuvanje preostalih zuba i njihovih potpornih tkiva, ali i sprječavanje poremećaja međuviličnih odnosa, a time i očuvanje funkcije viličnog zgloba.

Izvor: ordinacija dr Jelić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -