NaslovnaObavještenjaVakcinisani i nevakcinisani pacijenti će morati da imaju Covid test za posjetu...

Vakcinisani i nevakcinisani pacijenti će morati da imaju Covid test za posjetu stomatologu u Grčkoj

Troškovi posjete stomatologu će skočiti, jer grčko Ministarstvo zdravlja zahtijeva negativan test na Covid-19 i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih pacijenata. Mjera važe i za one koji budu pratili pacijenta kod zubara.

Vakcinisani pacijenti i praćena osoba moraće da pokažu negativan brzi test (10 eura), dok će nevakcinisani morati imati negativni PCR test (60 eura). Prema odluci ministara objavljenoj u Službenom listu 12. septembra 2021, sljedeće se odnosi na posjete bolnicama, klinikama, ljekarskim službenicima, dijagnostičkim centrima i rehabilitacionim centrima.

Foto: bbc.com
Foto: bbc.com
- Advertisement -

*Pacijenti koji odlaze na pregled u javnu ili privatnu zdravstvenu ustanovu ne podliježu laboratorijskom testiranju na COVID-19.
*Pacijenti koji dolaze u javnu ili privatnu zdravstvenu ustanovu na invazivni pregled ili test koji može uzrokovati da aerosoli budu podvrgnuti laboratorijskom testiranju sa brzim testom u roku od 48 sati prije pregleda.

*Potpuno vakcinisani pacijenti prolaze brzi test u roku od 48 sati prije ulaska u javnu ili privatnu ustanovu.
*Nevakcinisani pacijenti prolaze molekularno testiranje (PCR) u roku od 48 sati prije ulaska u javnu ili privatnu ustanovu.

Foto: eaglerockdentalrexburg.com

Predsednik Udruženja stomatologa u Solunu, Konstantinos Kugias, navodno je potvrdio promjene i zahtjeve za Covid test. U razgovoru za radio Solun, on je rekao da prema novim uputstvima prilikom prve posjete, to jest bez ikakvog posla, nije potrebno testiranje.

Međutim, kada se utvrdi da pacijent treba da izvrši zadatke koji zahtijevaju upotrebu medicinske opreme, kao što je točak koji vuče vodu i vazduh i zagađen je biološkim tečnostima, tada bi vakcinisani, takođe, trebalo da prođe negativan brzi test. Kugias je rekao da vađenje zuba ne proizvodi aerosol.

Foto: freepik.com

U svakom slučaju, zubar će biti taj koji će pacijentu pokazati da li je potreban brzi test. Novi zahtjevi navodno su iznenadili Grčko udruženje stomatologa, a to do sada to nije objavljeno. Međutim, Atinsko ljekarsko društvo poslalo je pismo ministru zdravlja Tanosu Plevrisu tražeći izmjenu zahtjeva za testiranje na Covid.

Pismo se uglavnom odnosi na praćene vakcinisane osobe ističući da ne može biti da „vakcinisana majka ne može ući u ustanovu kada joj je dijete bolesno, jer nije prošla brzi test, a isto važi i za vakcinisane osobe koje prate starije pacijente“. Nema informacija šta je Ministarstvo zdravlja donijelo za hitne slučajeve.

Izvor: Keep Talking Greece

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -