NaslovnaObavještenjaVakcinacija protiv COVID-19: Kako stoji stomatološka profesija širom svijeta?

Vakcinacija protiv COVID-19: Kako stoji stomatološka profesija širom svijeta?

- Advertisement -

Nakon višemjesečnog nadanja i čekanja, krajem 2020. konačno je izašla vijest da su razvijena brojne vakcine za SARS-CoV-2 i da će biti dostupna u cijelom svijetu što je prije moguće. Međutim, iako se čine svi napori kako bi se osiguralo da se što više ljudi vakciniše protiv virusa, resursi su oskudni, a različiti logistički problemi znatno usporavaju proces.

To, takođe, postavlja pitanje prioriteta i ko bi trebao prvi dobiti vakcinu. Ovaj članak opisuje koje mjesto zauzima stomatološka profesija u ovom scenariju.

Foto: paho.org

U globalnom poređenju brzo postaje jasno da su stomatolozi i njihovi timovi visoko na listi sistemski važnih zanimanja te bi trebali biti vakcinisai što je prije moguće. Kao i većina medicinskih zanimanja, doktori dentalne medicine nezamjenjivi su kada je u pitanju pružanje besprijekorne zdravstvene zaštite u društvu. Uprkos tome, trenutni status se razlikuje od države do države, a stomatolozi moraju čekati svoj red, često ne znajući kada će to biti.

SAD
I Američko dentalno udruženje (ADA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zagovarali su da stomatološko osoblje treba da bude prioritetni pristup vakcinisanju.
“Rani pristup vakcini presudan je za osiguravanje zdravlja i sigurnosti ove ključne radne grupe (doktora dentalne medicine) od približno 21 miliona ljudi, štiteći ne samo njih nego i njihove pacijente, porodice, zajednice i šire zdravlje naše zemlje”, napisao je CDC u svojoj izjavi.

Foto: healthcare-in-europe.com

ADA nastavlja s naporima da lobira u Kongresu i administrativnim tijelima da zaštite stomatološku profesiju tokom ove pandemije. Iako su doze vakcine poslate u svih 50 država, “konačni prioritet imaju pojedine države”, objašnjeno je u informativnom listu koji je objavilo udruženje.

Na primjer u Sjevernoj Karolini, Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga preselilo je stomatologe iz faze 1a u fazu 2. Pokrenuta je online peticija u nadi da će poništiti ovu odluku zbog potencijalnog kašnjenja u vakcinisanju stomatologa, iako su klasificirani kao jedna od profesija u kojima postoji najveća opasnost od zaraze SARS-CoV-2 zbog svakodnevnih uobičajenih postupaka s generiranjem aerosola.

Kanada
Kao što su izvijestili razni kanadski portali, Udruženje stomatologa Ontario (ODA) želi da vlada razmotri uključivanje stomatološkog osoblja u prvi krug vakcinisanja. Predsjednica ODA-e dr. Lesli Hapak rekla je usaopštenju za medije:

Foto: malaysiakini.com

“Stomatolozi u Ontariju direktno rizikuju da se zaraze bolesti COVID-19 i moraju biti na prioritetnoj listi zdravstvenih radnika koji će se što prije vakcinisati.”
Uprkos mogućnosti da vakcinisani stomatolozi mogu olakšati teret medicinskom sistemu, pokrajina još nije objavila informacije o tome ko će biti sljedeći na redu.

Ujedinjeno Kraljevstvo
Savjet Zajedničkog odbora za vakcinisanje i imunizaciju savjetovao je da bi „prioriteti trenutnog programa vakcinacije protiv COVID-19 trebali biti prevencija smrtnosti od COVID-19 i zaštita zdravstvenog i socijalnog osoblja i sistema“.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Engleske potvrdila je “da će svi stomatolozi, njihovi timovi i pomoćno osoblje, i u NHS-u i u privatnim praksama, dobiti prioritetni pristup vakcini COVID-19”, piše Britansko stomatološko udruženje. Detalji o tome kada će se to dogoditi još nisu objavljeni. Prema uredniku Dentistry Onlinea Gabyju Bissettu, “trenutni vladini planovi znače da bi stomatološkim timovima prva doza trebala biti ponuđena do sredine februara”.

Foto: egyptianstreets.com

Očigledno su ove informacije proslijeđene iz izvora bliskog britanskoj vladi. Pogotovo se u glavnom gradu, Londonu, situacija dramatično pogoršala zbog novog soja virusa. Iz tog razloga je gradonačelnik Sadik Kan proglasio vanredno stanje. U međuvremenu je „The Guardian“ izvijestio da se širom Engleske otvorilo sedam novih centara za masovno vakcinisanje, ali da bi mogli proći nedelja prije nego što ove mjere pokažu pozitivan učinak.

Njemačka
U Njemačkoj su Njemačko stomatološko udruženje (BZÄK), Nacionalno udruženje stomatologa zdravstvenog osiguranja (KZBV) i Njemačko društvo za stomatologiju i oralnu medicinu (DGZMK) takođe zahtijevala da se stomatološki stručnjaci smatraju prvimprimiti vakcinu. U zajedničkom pismu upućenom Ständigen Impfkommission am Robert Koch-Institut (Stalni odbor za vakcine Instituta Robert Koch) (STIKO), BZÄK, KZBV i DGZMK naglasili su važnost stomatološke profesije.

U pismu se navodi: „Stomatološka profesija ispunila je svoju medicinsku i etičku obavezu držeći stomatološke ordinacije otvorenima za vrijeme pandemije. Tako bi trebalo biti i dalje. […] Stoga pozdravljamo dodjelu visokog prioriteta zavakcinu zaposlenika u stomatološkim ordinacijama i izričito tražimo da se ova preporuka što prije sprovede.”

Foto: schott.com

Očekuje se da će odlučujuća administrativna tijela uskoro donijeti konačnu odluku. Međutim, ko će na kraju primiti vakcinu i kada, ostaje odluka saveznih država.

Australija
Tokom pandemije Australija je imala puno bolju kontrolu nad suzbijanjem širenja COVID-19 u poređenju s ostalim gore pomenutim zemljama zbog ranijih i strožih blokada i zabrana putovanja. U novembru 2020. savezni ministar zdravstva Greg Hunt potvrdio je da će prva serija vakcina biti objavljena u prvoj polovini 2021. godine i da će stomatolozi biti među prvim koji će primiti vakcinu.

“Ovaj razvoj je direktan rezultat ADA-e [Australskog stomatološkog udruženja] koja usko surađuje s uredom ministra Hunta i zalaže se u ime australskih stomatologa kako bi se osiguralo da svi stomatološki timovi imaju zaštitu koju pruža vakcina”, izjava je ADA-e u saopštenju za medije. Očekuje se da će vakcina biti uvedeno u ožujku.
Do 13. januara 2021. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o ukupno 90.054.813 potvrđenih slučajeva COVID-19 i 1.945.610 povezanih smrtnih slučajeva.

Izvor: Dental Media

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -