fbpx
NaslovnaSavjetiVađenje umnjaka: Sve što treba da znate

Vađenje umnjaka: Sve što treba da znate

- Advertisement -

Otprilike za 85% ljudi vađenje umnjaka je neophodno. Neki imaju tu sreću da uopšte nemaju umnjake, ali ovi kojima izrastu, većinom moraju da ih vade zbog bolova i nelagode.

Umnjaci su zubi smješteni u stražnjem dijelu naših usta – ako brojimo od sredine, umnjaci su zadnji zubi u našim ustima. Od svih naših zuba, umnjaci i zadnji izlaze. Umnjaci su zapravo kutnjaci i ukoliko normalno i bezbolno izrastu, imaju istu funkciju kao i ostali kutnjaci.

Foto: thevillagedentistry.com

Kako znati kada je vrijeme za vađenje umnjaka?

Umnjaci su bili potrebni ljudima koji su živjeli prije nekoliko miliona godina i koji nisu znali prerađivati hranu kao danas. Odnosno, bio im je potreban jači zagriz. Danas većini umnjaci samo smetaju iz nekoliko razloga:

*mogu oštetiti druge zube i vilicu

*mogu uzrokovati upalu desni

*povećava se rizik nastanka karijesa

*mogu uzrokovati krivljenje zuba ako dođe do prenatrpanosti

Boli li vađenje umnjaka?

Zahvaljujući modernim tehnologijama kojima klinike danas raspolažu, vađenje umnjaka uopšte nije bolno jer se radi pod lokalnom anestezijom. Iako ćete osjetiti da vam se zub vadi, ne biste trebali osjećati nikakvu bol.

Oporavak nakon vađenja umnjaka

Oporavak nakon vađenja umnjaka, ukoliko prethodno nije došlo do kakvih komplikacija, traje isto kao i oporavak nakon vađenja bilo kojeg drugog zuba. Što se tiče povratka na posao nakon vađenja umnjaka, on zavisi o prirodi posla – nakon vađenja umnjaka potrebno je slijediti određene uputstva:

*trebali bi izbjegavati fizičke aktivnosti dva do tri dana nakon zahvata

*ne bi trebali jesti čvrstu hranu ni piti topla pića

*u slučaju temperature, trebalo bi da ostanete kući

*ne smijete pušiti tri dana nakon zahvata

Komplikacije: temperatura i bolovi nakon zahvata

Komplikacije nakon vađenja umnjaka su vrlo rijetke ako se držite doktorskih smjernica. Bol i natečenost su normalna pojava, a možete sebi pomoći hladnom oblogom. Postoje i mogućnost blage sukrvice iz rane, koju možete očistiti komadom vlažne gaze.

Blago povišena tjelesna temperature, takođe, je moguća i ne bi trebala biti razlog za brigu. U redu je popiti analgetik, ali ako pijete antibiotike, prvo se posavjetujte sa svojim doktorom.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -