fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaVađenje umnjaka - riješite se umnjaka, ali i boli

Vađenje umnjaka – riješite se umnjaka, ali i boli

- Advertisement -

Umnjaci izrastu kasnije u životu, kada je vilica već puna zuba i vrlo često izrastu pod neprirodnim uglom, zaglave i ne mogu probiti desni. Kada se to dogodi, nazivamo ih impaktiranim umnjacima.

Upravo impaktirani umnjaci su kod mnogih uzokovali groznu bol i većina nas se odlučila da riješi taj problem vađenjem umnjaka, ali postoje i oni koji se nadaju da će bol s vremenom nestati ili se neće vraćati.

- Advertisement -
Dr Tina Vukičević (Foto: dentalofficetina.com)

U kasnoj fazi umnjaci često uzrokuju krajnju nelagodu kada izbijaju iz zubnog mesa i nabijaju vaše postojeće zube. Nekim pacijentima mogu uzrokovati karijese, probleme sa sinusima i cistama te bakterijske infekcije – perikoronitis. Umnjaci nam zapravo rade više štete nego koristi, pa ste vjerovatno i dobili savjet stomatologa da bi ih trebali izvaditi iako vas ne bole. Za srećnike koje umnjaci ne bole postavlja se pitanje – vrijedi li se podvrgnuti vađenju umnjaka?

Kada nije potrebno vađenje umnjaka?
*Zdravi su
*Potpuno su izrasli
*Pozicionirani su pravilno i u skladu sa suprotnim zubima, bez uticaja na vaš zagriz
*Do njih se može doći četkicom za zube i možete ih očistiti koncem

- Advertisement -

Kada je potrebno vađenje umnjaka?
U većini slučajeva umnjake je potrebno ukloniti jer utiču na ostatak zuba. To se često događa jer nemaju prostora za rast zbog postojećih zuba. Ali oni moraju izrasti pa umjesto toga mogu rasti iz različitih uglova u vilici – čak i vodoravno.

Ostaju skriveni u zubnom mesu pa udaraju u vilicu, što rezultira infekcijom ili apscesom koji oštećuje korijene drugih zuba i nagriza potporu kostiju. Djelimično izrastu kroz zubno meso, ali ih je teško vidjeti i očistiti, čineći ih leglom bakterija koje uzrokuju bolesti desni i oralnu infekciju. Izrastu u potpunosti, ali utiču na obližnje zube rastući pod uglom, što uzrokuje gužvu i oštećenje inače zdravih okolnih zuba.

Kako izgleda vađenje umnjaka?
Prije vađenja umnjaka svakako je potrebno napraviti rentgenski snimak i kompletan pregled usne šupljine koji pomaže u planiranju postupka i uključuje ispitivanje tkiva oko zuba, poput desni i usne sluznice. Vađenje traje uglavnom oko 15 do najviše 30 minuta kod komplikovanijih slučajeva. Vađenje djelimično izraslih donjih umnjaka složenije je od vađenja potpuno izraslih zuba.

Uzrokuje li vađenje umnjaka promjene u vilici?
S obzirom da su umnjaci smješteni u stražnjem dijelu usta, gdje je kost gusta, vađenje umnjaka neće uticati na vašu vilicu ili oblik vilice.

Hoće li se moji zubi pomicati nakon vađenja umnjaka?
Iako vađenje umnjaka ne dovodi do neusklađenosti zuba, može uzrokovati manje pomake, što mnogi ljudi pogrešno shvataju kao osjećaj neusklađenosti. Na primjer, nakon uklanjanja umnjaka, u ustima ima više prostora. Kao takvi, vaši se zubi mogu lagano pomicati zbog činjenice da umnjaci na njih više ne vrše pritisak.

Međutim, vaši se zubi neće drastično pomaknuti do te mjere da stvaraju velike praznine i razmake između njih. U osnovi, vaši će se zubi samo vratiti u prvobitni položaj prije nego što su umnjaci na njih izvršili pritisak.

Šta ne činiti nakon vađenja umnjaka?
*Tokom sljedeća 24 sata izbjegavajte ispiranje, pljuvanje, pijenje sa slamkom ili bilo što drugo što može istisnuti krvne ugruške koji se stvaraju u praznoj zubnoj čauri (pomažu procesu zacjeljivanja).

*Tokom sljedeća 24 sata nemojte pušiti i piti alkoholna pića.
*Izbjegavajte da jedete i pijete najmanje dva sata nakon vađenja.
*Izbjegavajte naporne tjelesne aktivnosti barem nekoliko dana.

*Pažljivo operite zube. Izbjegavajte četkanje mjesta vađenja barem nekoliko dana.
*Po potrebi uzmite tablete protiv bolova. Ne preporučuju se lijekovi protiv bolova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (ASA), poput aspirina ili andola jer mogu uzrokovati dugotrajno krvarenje.

*Ako je potrebno, upotrijebite obloge s ledom kako biste smanjili oticanje i bol.
*Rana može krvariti nekoliko dana. Obratite se svom stomatologu ako je krvarenje jako i ne prestaje.
*Nemojte jesti vruću i toplu hranu te izbjegavajte žvakanje na strani na kojoj je izvađen umnjak.

Izvor: Dental Ofice Tina

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -