fbpx
NaslovnaIntervjuVađenje mliječnih zuba

Vađenje mliječnih zuba

- Advertisement -

Roditelji često nisu svjesni važnosti mliječnih zubi. Mora se voditi briga o njima te održavati baš kao i trajne zube. Mliječni zubi su važni jer čuvaju mjesto trajnim zubima. Ako ih dijete prerano izgubi, trajni zubi bi mogli niknuti ukoso, a to onda u budućnosti zahtijeva ortodontsku terapiju.

Za stomatologa je rutinska procedura, pogotovo kad se približava period smjene mliječnog zuba, jer su korijenovi resorbovani i zub rasklaćen. Međutim, djeca su uglavnom preplašena i bilo kakvi stomatološki zahvati mogu biti traumatični, a posebno krvave intervencije.

Bez obzira na jednostavnost zahvata, stomatolog uvijek treba pristupati djetetu pažljivo i s blagošću, kako bi se izbjegao strah i nelagoda. Jednako je važno da roditelj razgovorom pripremi dijete za ono što slijedi i prije dolaska u stomatološku ordinaciju.

Svakako je najvažnije da procedura za dijete bude bezbolna, što se postiže primjenom lokalne anestezije. Za roditelje je važno da znaju da je vađenje mliječnih zuba jednostavan i brz zahvat, uglavnom bez većih komplikacija.

Koji su razlozi za vađenje mliječnog zuba?
*fiziološka resorpcija korijenova pred smjenu mliječnog zuba (rasklaćen zub)
*razorena kruna mliječnog zuba koja se ne može restaurirati (veliki karijes)
*zaostali korijenovi mliječnih zuba
*patološki periapikalni procesi koji se ne mogu sanirati (pojava otoka ili fistule)
*fraktura krune i/ili korijena usljed traume zuba
*retencija mliječnog zuba usljed neadekvatne resorpcije korijenova (nicanje stalnog zuba zamjenika ispred ili iza mliječnog zuba)

Foto: hurstpediatricdentistry.com

*ometanje nicanja stalnog zuba
*ortodontski razlozi
*ankiloza mliječnog zuba
*drugi medicinski razlozi

Za vađenje mliječnog zuba potrebna je saglasnost roditelja, jer se radi o maloljetnom pacijentu. Pored lokalne anestezije, potrebni su odgovarajući instrumenti za vađenje zuba i tuferi za kompresiju ekstrakcione rane. Krvarenje se zaustavlja kroz par minuta, a efekti lokalne anestezije kroz nekoliko sati.

Rana uglavnom ne boli, a ako se bol i javi, paracetamol ili ibuprofen su analgetici izbora. Roditelju i djetetu se daju sljedeće upute: da ranu ne dira prstima i drugim predmetima, da ne ispira usta tečnostima, nego da normalno guta pljuvačku, da ne konzumira vruću hranu isti dan i da dijete ne grize utrnuli anestezirani dio sluznice.

Foto: freepik.com

Odgađanje ekstrakcije mliječnog zuba koji je destruisan uslijed karijesa i uzrokuje bol i oticanje, je besmisleno. Takav zub ne čuva prostor za nicanje stalnog zuba, već naprotiv, uzrokuje lokalne i sistemske tegobe djetetu. Dijete otežano jede, često je pod bolom, ne može spavati i uzima analgetike.

Osim toga, inficiran mliječni zub predstavlja rizik za infekciju zametka stalnog zuba koji se nalazi u kosti. Ugroženi su i susjedni zdravi zubi i novi stalni zubi koji niču u tako inficiranu sredinu sa mnoštvom kariogenih bakterija. Kako bi se spriječio gubitak prostora za smještaj stalnih zuba, moguće je da ortodont izradi čuvar prostora.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -