fbpx
NaslovnaSavjetiVađenje i popravljenje zuba za vrijeme trudnoće

Vađenje i popravljenje zuba za vrijeme trudnoće

Zdravlje usta i zuba, kao dio opšteg zdravlja je veoma važno za zdravlje trudnica. Budućim mamama, koje planiraju trudnoću savjetuje se da posjete stomatologa, da obave pregled i saniraju svoje usta i zube.

Kroz adekvatnu edukaciju i pravilne profilaktičke mjere, sprovedene od strane stomatologa, kao što su profesionalno uklanjanje naslaga, individualni savjeti za održavanjem zdravlja usta i zuba, oralno zdravlje trudnica se može očuvati.

Foto: utswmed.org
- Advertisement -

Takođe, i tokom trudnoće se savjetuju redovne posjete kod stomatologa. Međutim, mnoge trudnice imaju strah za posjetu stomatologu u trudnoći.

Za ovo su možda krive i netačne informacije, često raširene među našom populacijom, da se u trudnoći zubi ne smiju liječiti. Uz primjenu adekvatnih lokalnih anestetika, zubi se mogu sanirati tokom trudnoće.

Ono što je važno je da postoji saradnja stomatologa i ginekologa. Trudnica bi svakako svom ginekologu trebala da naglasi da je neophodno da uradi stomatološu intervenciju, i da dobije njegovu saglasnost.

Foto: share.upmc.com

Prilikom posjete stomatologu trudnica bi trebala da naglasi da je u drugom stanju, da kaže u kom se mjesecu trudnoće nalazi, da li koristi neke lijekove ili specijalne preporuke koje joj je dao ginekolog.

Ukoliko primijeti bilo kakve promjene u ustima, crvenilo, krvarenje, otok, svakako bi to trebala da saopšti svom stomatologu. Ukoliko stomatolog procijeni da je neophodno vađenje zuba tokom trudnoće, ono se može obaviti uz primjenu adekvatnih anestetika.

Tokom trudnoće stomatolog će trudnici dati anestetik bez vazokonstriktora. Srednji trimestar trudnoće je period koji je najbolji za sve stomatološke zahtjeve tokom trudnoće, pa i vađenje zuba.

Foto: huggies.com

Međutim, i tokom cijele trudnoće se mogu izvoditi stomatološki tretmani, ukoliko su hitni i neophodni. Ukoliko stomatolog procijeni da je stanje akutno i hitno zub se može izvaditi bez obzira na period trudnoće.

Trudnice koje imaju problem sa zgrušavanjem krvi, prije vađenja zuba bi trebale dobiti dozvolu i preporuke od ljekara, koji im vodi trudnoću.

Saradnja stomatologa i ginekologa je od izuzetne važnosti i ginekolog treba biti upoznat sa stomatološkim intervencijama koje se planiraju tokom trudnoće. Ono što bi trebalo izbjegavati u prvom trimestru trudnoće, je snimanje zuba.

Foto: indus-valley.com

Ukoliko je moguće trebalo bi ga odložiti za kasniji period, a ako je ipak neophodno da se izvede mora se koristiti adekvatna zaštita i poželjno je da snimak bude izrađen digitalnom tehnikom.

Adekvatna zaštita je od izuzutene važnosti za neophodna snimanja tokom cijele trudnoće, naravno ukoliko je snimanje neizbježno. Estetske intervencije kao što su, naprimjer, bijeljenje zuba, postavljanje zubnih faseta ili intervencije kao što je ugradnja zubnih implanata, uglavnom nisu hitne i mogu se odložiti za period nakon trudnoće.

Izvor: Yumama/dr Nataša Pejčić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -