Vade zube zbog skupe popravke

  Zbog neophodnog dužeg liječenja zuba i procedure koja najčešće nalaže i snimanje, mnogi pacijenti štede na najgori mogući način i odlučuju se na vađenje zuba. Jer, prava je rijetkost da se sa stomatološke stolice ode posle samo jedne posjete, a spasavanje zuba ume da se oduži, što troškove povećava i do nekoliko puta.

  Mnogi su pacijenti zato u nedoumici da li su sve stavke u dugotrajnom lečenju bolesti usta i zuba neophodne. Maja Stojković (55) iz Novog Beograda otišla je kod zubara u dom zdravlja i planirala da izdvoji 1.500 dinara jer se informisala da će popravka zuba toliko da je košta. Međutim, ispostavilo se da je bilo neophodno snimanje, što je iziskivalo dodatnih 150 dinara, a liječenje jednog kanala naplaćeno je dodatnih 1.000 dinara. Tako je umjesto planiranih 1.500 platila čak 2.650 dinara. Maja, ipak, može da računa da je dobro prošla jer da je otišla kod nekog od privatnih stomatologa, za pomenute usluge platila bi bar 50 odsto više.

  – Nakon cijelog procesa liječenja i plaćanja, shvatila sam da mi je jeftinije da izvadim zub za samo 1000 dinara. Nek budem malo krezava, sve više nas je takvih. Jednostavno, jeftinije je od liječenja, a kad zaboli može i besplatno – zaključila je Maja.

  Svaki dom zdravlja ima jasno istaknut cjenovnik stomatoloških usluga, tako da pacijenti unapred znaju koliko koja usluga košta. Stomatolog dr Boško Veljković iz Doma zdravlja Novi Beograd kaže za „Blic“ da je u većini slučajeva neophodno liječenje, kao i snimanje zuba.

  – Takva je procedura i tu nema nikakve prevare. U domovima zdravlja lečenje zuba je besplatno i podrazumeva dreniranje i stavljanje leka, i to onoliko puta koliko je potrebno. Tek kada se kanal napuni, onda se pacijentu naplaćuje 1.000 dinara. Slažem se da naše usluge nisu jeftine ako se ima u vidu životni standard, ali kod privatnika je još skuplje. Tamo sve naplaćuju od momenta kad pacijent sedne na stolicu – kaže dr Veljković za „Blic“.

  Privatni stomatolozi pacijente najčešće šalju da urade ortopan snimak koji pruža uvid u stanje svih zuba i košta 1000 dinara, što je zagarantovan trošak za sve koji krenu kod zubara. I stomatolog dr Milan Kuljača ističe da je najređa situacija da pacijent dođe i plati samo plombu jer gotovo uvek treba uraditi još ponešto da bi se zub spasao.

  – Da ne bi došlo do zabune, na startu kažem pacijentu šta ga čeka i koliko će intervencije da koštaju. Uvijek je neophodno snimiti zube, mada ljudi imaju otpor prema tome, kao i prema liječenju zuba, koje može da traje po nekoliko nedjelja – objašnjava dr Kuljača.

  Zakon, da podsetimo, predviđa besplatne stomatološke usluge samo za djecu, trudnice i hitne slučajeve. Ipak, ni tim kategorijama stanovništva ne pokriva se liječenje bijelom plombom jer ne spada u standardne usluge, kao ni sve proteze za djecu.

  Blic

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.