fbpx
NaslovnaSavjetiUzroci, posljedice i liječenje lošeg zadaha

Uzroci, posljedice i liječenje lošeg zadaha

Loš zadah, ili medicinski – halitoza, pored toga što je jako neprijatan i utiče na samopouzdanje osobe, može biti znak loše oralne higijene ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema. Neke namirnice i nezdrav način života, takođe, mogu biti važni faktori, zato smo pripremili detaljan tekst o uzrocima, posljedicama i liječenju ovog široko rasprostranjenog problema.

Šta sve utiče na loš zadah?
Za početak, tu je hrana. Proces varenja hrane počinje u usnoj duplji, a ako konzumirate namirnice sa jakim mirisom (luk, neki sirevi i začini), čišćenje, upotreba konca i sredstva za ispiranje usta samo maskiraju miris privremeno i dok namirnica ne izađe iz našeg sistema, zadah će ostati. Loša oralna higijena je definitivno jedan od glavnih uzroka lošeg zadaha. Ako ne vodite redovnu oralnu higijenu svakog dana, čestice hrane ostaju u ustima pa bakterije kreću da se množe oko zuba, na desnima i jeziku. Upravo te bakterije su zaslužne za loš zadah. Isto važi i za protetske nadoknade koje se ne održavaju adekvatno – bakterije se gomilaju i stvaraju neprijatne mirise. Pušenje ili žvakanje duvana, pored zadaha doprinose i stvaranju fleka na zubima, umanjuju čulo ukusa i irititaju desni.

- Advertisement -

Koji zdravstveni problemi su u vezi sa lošim zadahom?
Uporan zadah može biti znak bolesti desni (parodontopatije). Ova bolest nastaje zbog gomilanja plaka na zubima, pa bakterije koje su tu zadržavaju podstiču stvaranje toksina koje iritiraju desni. Ako se ovo stanje ne tretira dolazi do povlačenja desni i oštećenja vilične kosti. Drugi stomatološki uzroci uključuju loše urađene proteze, gljivične infekcije usne duplje i karijes. Medicinska stanja kao što su suva usta (xerostomia), takođe, izaziva neprijatan zadah. Pljuvačka je neophodna za neutralizaciju kiselina koje plak proizvodi, za uklanjanje mrtvih ćelija koje se nakupljaju na jeziku, desnima i obrazima. Ako se ne uklone, ove ćelije nastavljaju proces dekompozicije i izazivaju neprijatan zadah. Suva usta mogu biti nuspojava određenih lijekova, problema sa pljuvačnim žlijezdama ili kontinuiranog disanja na usta. Infekcije respiratornog trakta (upala pluća, bronhitis, infekcije sinusa, dijabetes…)

Kako spriječiti neprijatan zadah?
Ovaj problem može da se umanji ili riješi na sljedeće načine: vodite dobru oralnu higijenu; redovno perite zube, koristite konac i vodice za ispiranje usta jer sadrže visok nivo alkohola koji ubija bakterije; četkajte jezik pri svakom pranju zuba da i odatle uklonite ostatke hrane i bakterije; protetski radovi koji se skidaju moraju da se održavaju i čiste redovno i temeljno po skidanju i prije postavljanja svakog dana; smanjite pušenje ili prestanite sa ovom navikom – znamo da je to jako teško ali bićete zdraviji i loš zadah će se neutralisati, pijte puno vode – jer tako ćete spirati bakterije; žvake i mentol bombone (naravno bez šećera), takođe, stimulišu proizvodnju pljuvačke koja uklanja ostatke hrane i bakterije; proizvodi tog tipa sa xilitolom su najbolji; vodite dnevnik hrane koju jedete.

Ako smatrate da je ishrana uzrok zadaha, ponesite spisak vašem stomatologu da pogleda. Isto važi i za lijekove koje uzimate – profesionalac će znati da li je uzrok problema na tom spisku; redovno posjećujte svog stomatologa – dva puta godišnje je idealno. Pored pregleda, vaš zubar može da uradi profesionalno čišćenje zuba i uklanjanje kamenca, kao i da uoči začetke stanja poput paradontopatije, suvih usta i drugih uzročnika koji izazivaju problem. Stomatolog će vam najviše pomoći pri identifikaciji, liječenju i eliminisanju lošeg zadaha, zato je on prva instanca i najbolji saveznik u borbi sa ovim neprijatnim stanjem. (www.drpopovic.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -