fbpx
NaslovnaSavjetiUz ispiranje, četkicu za zube važno je dobro očistiti: Stručnjaci savjetuju kako

Uz ispiranje, četkicu za zube važno je dobro očistiti: Stručnjaci savjetuju kako

- Advertisement -

Iako biste mogli da pomislite da je brzo ispiranje četkice za zube ispod vode dovoljno za održavanje čistoće, stručnjaci za oralnu higijenu kažu drugačije.

Srećom, čišćenje četkice za zube nije veliki napor. Svake dvije nedelje očistite ju jednostavnom metodom kako biste se riješili bakterija koje se na njoj nalaze, prenosi MindBodyGreen.

Foto: bigtoothlittletooth.com

„Usta sadrže mnogo vrsta bakterija, dobrih i loših. Četkica za zube je drugačije okruženje i može podstaknuti rast „loših“ bakterija ako se o njoj ne brine pravilno“, objašnjava Mark B. Desrosiers, ortodont i član Američkog udruženja endodonta.

Kako očistiti četkicu za zube?
Ručno – bez obzira na to kakvu četkicu imate, čišćenje se mora napraviti temeljito. Stručnjaci preporučuju uklanjanje nakupine zubne paste s ručke četkice pomoću otopine sapuna i tople vode.

Zatim glavu četkicu potopite u čašu vodik peroksida na najmanje 15 minuta. To pomaže u uklanjanju ostatka zubne paste, ali i bakterija. Međutim, ako nemate vodik peroksid, možete upotrijebiti i antibakterijsku vodicu za usta.

Foto: sunnysmilesmarlboro.com

Nakon toga, četkicu dobro isperite toplom vodom te prstima istrljajte glavu kako biste se riješili svog vodik peroksida. Nakon čišćenja, ostavite da se četkica potpuno osuši prije ponovno korišćenja.

U mašini za suđe – stručnjaci kažu da je najbolji način čišćenja četkice za zube stavljanje u mašinu za posuđe kao što biste to učinili s vašim priborom za jelo. Ovaj pristup funkcioniše s ručnim plastičnim četkama, ali drvo, bambus i električne četkice za zube bile bi prikladnije za ručno pranje.

Foto: drrickdentistry.com

Kako održavati čistoću četkice?
Nastavite da je ispirati vodom nakon svake upotrebe, a zatim je spremite uspravno u otvorenu posudu kako bi se mogla osušiti na vazduh. Istraživanja pokazuju da topli, vlažni uslovi mogu uzrokovati rast mikroorganizama na četkicama, pa ćete ih htjeti držati na što hladnijem i suvom mjestu.

Iako su navlake za četke dobre za putovanje, to znači da možda nisu najbolje za svakodnevnu kućnu upotrebu. Uz to, četkice mijenjate svaka tri mjeseca ili kada glava „procvjeta“, odnosno njene dlake postanu savinute.

Izvor: Večernji

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -