fbpx
NaslovnaObavještenjaUticaj žvakaće gume na zdravlje zuba

Uticaj žvakaće gume na zdravlje zuba

- Advertisement -

Žvakaće gume ljudi uglavnom koriste da bi imali prijatniji zadah, kao i zbog ličnog zadovoljstva. Da li i kako žvakaće gume utiču na pljuvačku, a time neposredno na zube i njihovo zdravlje, kao i moguću zaštitu od zubnih bolesti pitanja su na koja naučnici pokušavaju da daju odgovore. Ponekad je dobro žvakati gumu, ali postoje načini i tipovi guma koji manje ili više odgovaraju vašim zubima.

Savremeno društveno uređenje nas često tjera da obroke jedemo van kuće, na radnom mjestu, školi ali sve češće i na ulici, a nakon toga nismo u mogućnosti da operemo zube. Hrana koja se konzumira van kuće često ima značajan udio ugljenih hidrata (šećera) što pogoduje brzom nastanku kiselina. Sve to predstavlja moguću opasnost za zdravlje zuba. Žvakanje gume bez šećera nakon jela u vremenu od 20 minuta, povećava količinu pljuvačke i do 300% više nego u uobičajenim okolnostima. Pljuvačka je prirodna odbrana zuba od „napada kiselina“. Prvenstveno jer uklanjanja ostatke hrane iz usta i zuba kao i prostora između njih. Ona smanjuje kiselost i štiti zubnu gleđ.

Dakle ako u tom momentu ne postoje druge mogućnosti uobičajene higijene zuba, onda je žvakanje gume praktično dopunska mjera zaštite zuba i može biti korisna. Čak i zaslađene gume nisu toliko štetne ako se žvaću „pametno“. Dakle, žvakaću gumu ne bacajte odmah nakon što ona izgubi slatki ukus. Dužim žvakanjem čistite površine zuba, ali i podstičete rad pljuvačnih žlijezda. Ukoliko žvakaću gumu bacite odmah nakon što izgubi slatkasti ukus, napravili ste „napad šećera“ na zube.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -