NaslovnaRiječ stomatologaUticaj ishrane na pojavu karijesa

Uticaj ishrane na pojavu karijesa

- Advertisement -

Karijes ili zubni kvar predstavlja proces razaranja zubnog tkiva. U tom procesu veoma značajnu ulogu igraju kariogene bakterije, učestalost konzumiranja hrane i napitaka kao i održavanje higijene.

Ishrana je najvažniji faktor za razvoj i održavanje svih živih bića. Utiče na proces rasta, održavanja i obnove cijelog organizma, pa samim tim ima uticaja i u toku formiranja zuba, kao i uticaj na nastanak karijesa.

- Advertisement -
Dr Nasiha Jesenković (Foto: privatnma arhiva)

Djelovanje hrane na zube je fizičko-mehaničko i hemijsko. Ishrana savremenog čovjeka svodi se na uzimanje mljevene, usitnjene, razmekšane, polupripremljene hrane koja se lako proguta ili sa vrlo malo napora.

Zbog toga dolazi do pasivnosti i gubitka funkcije aparata za žvakanje. Pored toga, izostaje mehaničko čišćenje zuba, nedostatak masaže potpornog aparata zuba, smanjenje lučenja pljuvačke – pri čemu izostaje njeno pozitivno djelovanje.

Uzimanje sirove, svježe, čvrste i neprerađene hrane sa što manje ugljikohidrata djeluje pozitivno na zube i smanjuje mogućnost pojave karijesa i oboljenja potpornog aparata zuba.

Hemijski uticaj hrane je jako značajan a odnosi se na to da ako se unesena hrana dugo zadržava u ustima, zbog nesprovođenja higijene vremenom dolazi do demineralizacije cakline – odnosno početka zubnog kvara.

Voće (Foto: novosti.rs)

Takva zubna caklina više nije adekvatna zaštita dubljem tkivu dentinu, koji se nalazi ispod nje, pa se proces razgradnje nastavlja. Istraživanja su pokazala da osobe koje uzimaju više bjelančevina u ishrani imaju manje karijesa od onih koji pretežno jedu ugljikohidrate.

Smatra se i da masti imaju izvjesnu zaštitnu ulogu. Što se ugljikohidrata tiče najštetniji su prerađeni, oni koji su ljepljivi i dugo se zadržavaju u ustima. To su razni slatkiši, bombone, čokolade, karamele i sl. Naročito je štetno ako se uzimaju između obroka.

Manji potencijal za nastanak karijesa imaju ugljikohidrati sadržani u hljebu (pri čemu je crni hljeb najzdraviji, a bijeli više ljepljiv i sadrži manju količinu korisnih sastojaka pa je samim tim nepovoljan za zube), krompiru, riži.

Povrće (Foto: nezavisne.com)

Negativan uticaj na zube imaju i gazirana pića, koja uglavnom sadrže velike količine šećera i raznih kiselina, a posebno ih treba reducirati u ishrani djece. Prema nekim istraživanjima osobe koje piju tri ili više gaziranih pića dnevno imaju 62% više karijesa od onih koje ne piju.

Na nastanak karijesa utiče i učestalost uzimanja obroka, pri čemu je najpovoljnije imati nekoliko konkretnih obroka u toku dana, sa što manje međuobroka i grickalica a zube prati 20 – 30 minuta nakon jela da bi se omogućilo mehaničko i enzimsko djelovanje pljuvačke.

Dakle za zube (a i cjelokupni organizam) je najpovoljnija hrana bogata bjelančevinama, mliječni proizvodi (sirevi, jogurt), sirovo voće i povrće, a što se grickalica tiče – orašasti plodovi. Najbolje i najzdravije piće za zube i cijeli organizam je naravno voda.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -