fbpx
NaslovnaObavještenjaUticaj gaziranih pića na zube

Uticaj gaziranih pića na zube

Dolaskom ljeta dolazi do povećanog unosa tečnosti, napitaka i raznih alkoholnih, negaziranih i gaziranih pića. Upravo iz tih razloga, neophodno je da obratimo pažnju na vrste, učestalost i način konzumiranja pića, jer mogu štetno uticati na naše zube.

Koja su pića štetna po zube?
Najopasnija vrsta pića po zube su gazirana pića. U sebi sadže dvije opasne supstance i to šećere i kiseline, koje značajno smanjuju Ph u ustima, što direktno utiče na oštećenje zuba. Takođe, opasni su i razni voćni sokovi, sportski napici, koji najčešće sadrže velike količine šećera i štetno utiču na gleđ naših zuba.

Foto: volimpodgoricu.me
- Advertisement -

Koja su pića povoljna za zube?
Svakako najbolji predstavnik ove grupe je čista pijaća voda. Voda ne sadrži šećere, kalorije, a neke vode u svom sastavu sadrže i fluoride što doprinosi jačanju zuba. Takođe, voda je značajna za ispiranje usta, što nije svojstveno nijednom drugom napitku.

Na drugom mjestu, nalazi se mlijeko i mliječni proizvodi, a naročito su značajni zbog posjedovanja veće količine klacijuma, što doprinosi zdravlju zuba. Na trećem mjestu se nalaze sokovi od povrća koje sadrže brojne minerale koje pogoduju zdravim zubima.

Kako šećeri koji se nalaze u piću, djeluju na zube?
Opšte je poznato, da redovna konzumacija gaziranih pića štetno utiče na sveukupno zdravlje, a samim tim i zdravlje zuba. Nakon konzumacije gaziranih pića, šećeri iz konzumiranih pića, se lijepe za zube, koje zatim konzumiraju bakterije, koje se uobičajeno nalaze u ustima.

Foto: bbc.com

Bakterije se hrane šećerima i stvaraju kiseline. Usljed povećanog stvaranja kiselina i loše oralne higijene, dolazi do oštećenja zubne gleđi, pojave kaviteta i erozija na zubima, što pogoduje nastanku karijesa na zubima.

Kako smanjiti štetan uticaj pića na zube?
Najbolji način očuvanja zdravlja zuba je potpuno izbacivanje ili maksimalno smanjivanje konzumacije gaziranih napitaka. Nakon konzumacije gaziranih napitaka, važno je usta isprati vodom, koristiti slamčicu za piće i sačekati bar 45 minuta nakon konzumacije gaziranih pića, sa pranjem zuba, kako ne bi dodatno oštetili gleđ zuba. Takođe, važno je da se gazirani napici ne konzumiraju prije spavanja.

Izvor: Dental Centar Bobić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -