NaslovnaSavjetiUputstvo za upotrebu pokretnog ortodontskog aparata

Uputstvo za upotrebu pokretnog ortodontskog aparata

- Advertisement -

Ortodontski aparati se nose od četiri do šest sati u toku dana i spava se sa njima. Ukoliko se ortodontski aparat na upotrebljava po uputstvima i bez redovne kontrole, ortodontski aparati ne mogu dati pozitivne rezultate.

Naprotiv, mogu izazvati i negativna dejstva. Prvih nekoliko dana od dobijanja ortodontskog aparata su nelagodni. Pacijent osjeća pritisak u zubima, trnjenje zuba, pojačano lučenje pljuvačke, a otežan je govor sa aparatom u ustima. Instrukcije o načinu aktivacije aparata, važe do zakazane kontrole kod ortodonta.

Ukoliko ne dolazite na kontrolu, nastavite sa nošenjem aparata, ali prestanite sa aktivacijom šrafa. Način aktivacije šrafa je po istom principu za sve ortodontske aparate, a dinamiku aktivacije određuje ortodont za svakog pacijenta ponaosob. Ortodontski aparati se održavaju pranjem tvrđom četkicom i pastom za zube.

Dozvoljeno je prati aparat neograničen broj puta u toku dana. Aparat se ne smije kuvati. Kada nije u ustima, aparat se odlaže na unaprijed određeno SUVO mjesto (kutijice za ortodontske aparate), kako bi se sačuvao od gubljenja, loma i stvaranja kamenca.

Aparat treba da vrši pritisak na zube, ali ne da uzrokuje rane na sluzokoži. Ukoliko se to ipak desi, javite se svom ortodontu.

Ukoliko dijete boluje od neke opšte bolesti, UPOZORITE SVOG ORTODONTA na to. Nošenje ortodontskog aparata, može biti opasno za djecu koja imaju neku opštu bolest sa gubljenjem svijesti. Za sva dodatna uputstva i pojašnjenja, obratite se svom ortodontu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -