Naslovna Obavještenja Upozorenje stručnjaka: Rani karijes može imati ozbiljne posljedice po oralno zdravlje

Upozorenje stručnjaka: Rani karijes može imati ozbiljne posljedice po oralno zdravlje

Rani dječiji karijes najčešća je bolest dječijih zubića s kojom se danas susrećemo. Sve je češća zbog velikih količina šećera koje djeca danas konzumiraju od rane dobi.

Najgora kombinacija za zdravlje zuba i dobitna kombinacija za karijes je ispijanje zaslađenih sokova i zašećerenih čajeva iz bočice, pogotovo ako se djeci takvi napitci daju preko noći.

Uz šećer, uzrok ranog dječijeg karijesa je i ulazak određenih bakterija u usnu šupljinu. Gleđ mliječnih zuba slabije je mineralizovana od one trajnih zuba, pa bakterije lakše i brže prodiru kroz nju.

To svojstvo gleđi, velike količine šećera i loša zubna higijena tada mogu voditi samo jednom – dječijem osmijehu crnih i smeđih zuba.

Foto: hagermandentalcare.com

Dječiji karijes nije šala. Može imati ozbiljne posljedice po dječije oralno zdravlje – trajni zubi će biti zdraviji ako niknu u zdravoj usnoj šupljini.

Bočicu je potrebno što ranije izbaciti iz upotrebe, a osim redovne higijene mliječnih zuba, treba smanjiti i hranu koju djeca najviše vole: grickalice, čokolade, bombone, krekere i slatkiše.

Pravilna higijena
Najvažnija je pravilna higijena prije spavanja, jer u ustima tokom noći ima manje sline koja zube štiti od loših bakterija. Za mliječne zube važni su i redovni pregledi kod stomatologa, a dijete je za njih spremno oko trećeg rođendana.

Na svakom pregledu provodi se i fluoridacija, premazivanje zubića fluorom, što pomaže u borbi protiv karijesa. Brinite se za dječije zubiće od ranog djetinjstva.

Foto: woodbridgekids.com

Posjete stomatologu
Zubne paste s fluoridima ojačavaju zubnu gleđ i smanjuju osjetljivost na djelovanje bakterijskih kiselina. Redovno posjećujte stomatologa radi fluoridacije mliječnih zubi. Imajte na umu da bez zdrave prehrane i pravilne oralne higijene nema zdravih zubića.

Izvor: Avaz

- Advertisment -

POPULARNO

Stomatolozi – niko neće ostati nezbrinut, veže nas Hipokratova zakletva

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji, poremetila je funkcionisanje stomatoloških ordinacija. Rade samo one koje imaju potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje...

Novi cjenovnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za usluge osnovne stomatološke zaštite

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odredio je novce cijene usluga za osnovnu stomatološku zaštitu. Ove cijene važe od 1. marta.

CAD/CAM – Budućnost u sadašnjosti

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim dijelovima civilizacijskog progresa. Njena primjena u stomatologiji bila je samo pitanje vremena....

Nova klasifikacija parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja

Od sredine prošlog vijeka klasifikacija parodontnih bolesti i stanja stalno se mijenjala u skladu s novim naučnim saznanjima. Još od antičkih vremena...
- Advertisment -