NaslovnaSavjetiUpotreba N2O, gasa za smijeh, kao sedativa

Upotreba N2O, gasa za smijeh, kao sedativa

- Advertisement -

Osjećate iscrpljujuću anksioznost zbog vašeg pregleda kod zubara. Vaše dijete mora da sjedi mirno zbog dugog tretmana. Ne možete prestati sa gušenjem kada vam zubar stavi instrumente u usta. Sve ove situacije mogu zahtijevati upotrebu NO2, gasa za smijeh, kako bi se osigurala uspješna posjeta stomatologu.

Ali šta je N2O? Za šta se koristi? I da li postoje rizici u vezi sa tim?

Šta radi gas za smijeh?

Azot oksid (N2O), koji se češće naziva gasom za smijeh, je blagi sedativ koji bezbjedno i efikasno upravlja bolom i anksioznošću tokom stomatološkog liječenja. Bezbojni i bez mirisa azot-oksid se miješa sa kiseonikom i udiše kroz malu masku koja se stavlja preko nosa. Od pacijenata se traži da normalno dišu, a efekte bi trebalo da osjete u roku od nekoliko minuta.

Suprotno svom nazivu, gas za smijeh ne mora da vas nasmeje. Azot oksid usporava vaš nervni sistem kako biste se osjećali manje inhibirano. Možda ćete osjetiti vrtoglavicu, peckanje ili čak težinu u rukama ili nogama. Na kraju, trebalo bi da budete mirni i opušteni tokom cijele procedure. Možda ćete se čak i nasmijati nekoliko puta.

Prednosti gasa za smeh

Stomatolozi biraju azot-oksid jer je siguran i efikasan metod za sedaciju. Ovaj gas djeluje brzo i opusti pacijente, a efekti brzo nestaju udisanjem čistog kiseonika kroz masku. Osim toga, azot oksid vas ne uspavljuje, tako da možete čuti i odgovoriti na bilo koje pitanje ili uputstva stomatologa.

Neželjeni efekti gasa smeha

Većina pacijenata ne doživljava neželjene reakcije na gas za smijeh. Međutim, mogu se pojaviti ako nivoi azot-oksida porastu previsoko ili ako se količina koja se udiše brzo promeni. Kalifornijsko stomatolosko udruženje (CDA) navodi nekoliko neželjenih efekata, uključujući:

  • Glavobolje
  • Drhtanje
  • Prekomerno znojenje
  • Mučnina ili povraćanje
  • Pospanost

Nakon isključivanja azot-oksida, pacijenti moraju da primaju kiseonik najmanje pet minuta kako bi izbjegli glavobolje. Kiseonik čisti preostali gas iz pluća dok pomaže pacijentu da postane budniji. Pacijenti, takođe, mogu pomoći u sprječavanju mučnine, ili povraćanja tako što će jesti nešto lagano prije procedure i izbegavati obilan obrok do tri sata nakon toga. Konsultujte svog stomatologa o tome da li je bezbedno voziti posle procedure.

Za šta se koristi gas za smeh?

Američka akademija za dečiju stomatologiju (AAPD) preporučuje upotrebu azot-oksida za ove indikacije:

  • Pacijenti koji su uplašeni, uznemireni ili nekooperativni
  • Pacijenti sa posebnim zdravstvenim potrebama
  • Pacijenti sa refleksima koji ometaju zubnu negu
  • Pacijenti koji ne reaguju adekvatno na lokalnu anesteziju
  • Mlađi pacijenti koji moraju da se podvrgnu dugim stomatološkim zahvatima

Azotni oksid za decu

Da li je azot oksid podjednako bezbedan za decu? AAPD navodi da se gas za smijeh smatra opšteprihvatljivim za djecu. Djeca prijavljuju osećaj peckanja ili zagrijevanja. Gas za smijeh može pomoći da se ubrzaju procedure koje nisu posebno neprijatne, ali zahtijevaju da se dijete ne pomjera duže vreme. Međutim, neka djeca mogu osjetiti mučninu ili imati poteškoća pri nošenju maske. Razgovarajte o mogućnostima sedacije sa stomatologom vašeg djeteta kada planirate stomatološki tretman.

Ko ne bi trebalo da koristi gas za smeh?

Iako se azot oksid smatra sigurnim i efikasnim sedativom, možda nije pravi izbor za vas. AAPD navodi nekoliko faktora rizika za korišćenje gasa za smijeh. Recite svom stomatologu ako imate bilo koje od sledećih stanja:

  • Trenutno ste u prvom tromesečju trudnoće
  • Imate istoriju respiratornih bolesti poput hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)
  • Nedostatak vitamina B-12
  • Istorija zloupotrebe supstanci
  • Stanje enzima nedostatak metilentetrahidrofolat reduktaze
  • Istoriju stanja mentalnog zdravlja

Gas za smijeh može biti koristan alat za ublažavanje anksioznosti i bolova tokom stomatoloških zahvata. Ako mislite da bi vam mogla biti od koristi upotreba azot-oksida za vaš sljedeći pregled ili operaciju, razgovarajte sa svojim stomatologom o dostupnim opcijama.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -