NaslovnaEdukacijaUpotreba lasera u stomatologiji: The LightWalker - Gotovo bezbolni tretmani i kraći...

Upotreba lasera u stomatologiji: The LightWalker – Gotovo bezbolni tretmani i kraći oporavak

- Advertisement -

Laseri i laserska tehnologija se danas koriste u brojnim medicinskim i stomatološkim indikacijama, a moderna stomatologija bez lasera jednostavno nije moderna stomatologija.

laserMeđu njima je i The LightWalker dentalni laser, koji je dizajnirala slovenačka kompanija Fotona, a 20102. godine je nagrađen za dizajn, inovaciju i tehnološko savršenstvo nagradom Red dot design, koja se smatra jednom od najpriznatijih nagrada u ovoj branši, a to mu je ujedno bila treća međunarodna nagrada.

Fotona laseri su počeli s proizvodnjom davne 1964. godine, samo četiri godine nakon izuma prvog lasera, te se time smatraju jednim od najiskusnijih ako ne i najiskusniji brend u svijetu.

The LightWalker napravio je revoluciju u dentalnoj industriji, pa je uvršten u Top 100 dentalnih proizvoda godine.

Sa stručne strane, fascinira njegova sveobuhvatna i široka mogućnost primjene. Spektar upotrebe je sljedeći:

Izbjeljivanje zuba

Upotreba lasera za izbjeljivanje zuba je najbrža i najučinkovitija metoda, minimalno invazivna.

Implantologija

Laser se upotrebljava za pripremu koštanog ležišta implantata čime se povećava spektar uspješnosti samog operativnog zahvata.

Konzervativa

Popravljanje zuba podrazumijeva odstranjenje bolesnog dijela tvrdog zubnog tkiva i njegovu zamjenu ispunom od polimerizovanih materijala. Upotreba lasera tradicionalnu metodu popravke zuba čini ugodnom zbog odsustva zvukova i vibracija te zbog bezbolnosti.

Endoncija

Služi kao odličan dodatak tradicionalnom dezinficiranju korijenskog kanala zuba. Uspješno dezinfikovan zub drastično povećava uspjeh liječenja korijenskog kanala, čime daje jamstvo dugotrajnih dobrih rezultata jer samo kvalitetno izliječen i adekvatno napunjeni korijenski kanal osigurava uspjeh terapije.

Paradontologija

Posebnim uskim nastavcima se ulazi u paradontalni džep, te se iz njega odstranjuju bakterije, plak i kamenac koji su odgovorni za propadanje parodontnog tkiva koji drži naš zub. Izvanredni rezultati nadmašuju konvencionalne metode mehaničkog uklanjanja bolesnog tkiva, potpuno je bezbolan i bez popratnih neugodnih zvukova.

Tretman i hirurgija mekih tkiva

Odstranjenje izraslina, herpesa, afti, gingivektomija, vestibuloplastika se uz pomoć lasera provode ugodnije i prilično jednostavno od uobičajenog rezanja skalpelom, anestezija nije potrebna, nema ožiljaka ni krvarenja, a vrijeme oporavka je skraćeno na minimum.

Gledajući sa strane pacijenta, treba naglasiti da je terapija bezbolnija, nježnija i manje invazivna (diskretna je). Oporavak je kraći te pacijentu daje osjećaj brzine, ugode i sigurnosti. Laserskom tehnologijom se bitno smanjuje krvarenje, jer laser pogoduje bržem zgrušavanju krvi. Ugodnost mu daje i činjenica da u liječenju i popravku zuba, upotrebom lasera, dolazi do odsustva zvukova i vibracija, čime odlazak stomatologu postaje bezbolna rutina, a ne strah i gubitak živaca.

Izuzetno je pogodan za rad s djecom i trudnicama. Djeca koja se prvi put susreću sa stomatologom imaju jako pozitivna iskustva, kao i trudnice koje, zahvaljujući terapiji laserom, mogu izbjeći anesteziju i konzumaciju antibiotika.

Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -