NaslovnaSavjetiUpala desni - pet znakova na koje treba obratiti pažnju

Upala desni – pet znakova na koje treba obratiti pažnju

- Advertisement -

Često se može desiti da ukoliko imate neprijatan zadah, vi to posljednji saznate. Pogledajte naših pet znakova koji ukazuju na bolesti desni.

Krvarenje desni
Bolest desni – gingivitis/paradentoza uzrokovana je prisustvom plaka (zubne bakterije) na površini zuba. Prvi simptom su zapaljene desni koje krvare.

U ozbiljnijim slučajevima, desni će krvariti i prilikom dodira. Da li nekada zagrizete hrskavu rolnicu i pritom ostavite krvav trag prilikom zagrižaja?

Foto: comfortfirstfamilydental.com

Ili vam desni krvare prilikom pranja zuba? Ukoliko je odgovor da, zakažite pregled desni. Česta je zabluda da će bočica Corsodyl tečnosti za ispiranje usta riješiti problem.

Zapravo, Corsodyl ne bi trebalo upotrebljavati svakodnevno, jer može uzrokovati razvoj neuglednih braon mrlja na vašim zubima.

Konzumirate cigarete
Ovo je pomalo generalizovana izjava, ali s razlogom.

Pušenje maskira rane znake bolesti desni kao što je krvarenje i ukoliko se ne tretira, rizikujete da se vaše zdravlje desni pogorša mnogo brže nego kod nepušača.

Foto: voylesfamilydental.com

Pušenje slabi imuni sistem vaše usne duplje. Nikotin u duvanu ubija male kapilare u tijelu uključujući one koji snabdijevaju vaša usta.

Halitoza (neprijatan zadah)
Bolest desni može biti izvor hroničnog neprijatnog zadaha. Neprijatan zadah je često simptom loše dentalne higijene i često se javlja uz neprijatan ukus u ustima.

Može se desiti da ukoliko imate halitozu, vi budete posljednja osoba koja će to primijetiti. Ukoliko vas ovo brine, vaš stomatolog ili higijeničar će vam dati objektivno mišljenje.

Bitno je eliminisati dentalnu higijenu kao uzrok ovog problema, jer ukoliko nije u pitanju bolest desni, možda se radi o gastrointestinalnom problem.

Foto: livermore-dentists.com

Otečene, bolne desni
Zdrave desni su blago pink boje i imaju teksturu poput narandžine kore.

Ukoliko su vaše desni jarko crvene, a koža deluje zategnuto i otečeno, moguće je da se radi o zapaljenju kao reakciji na bakterije koje utiču na upalu desni.

Otečene desni su često bolne na dodir i mogu pulsirati dok žvaćete hranu i boljeti nakon jela.

Zubi djeluju duži i neki su i klimavi
Vremenom se vaše desni prestaju boriti s plakom i bakterijama i počnu se povlačiti od uzroka zapaljenja-često neprimjetno ukoliko se ne pazi.

Foto: smilefortcollins.com

Kao rezultat, ligamenti i kost oko vaših zuba polako nestaju. Možda ste primijetili da su vam zubi postali duži nego što su bili ili da razmak između vaših zuba postaje sve veći i podsjeća na tamne trouglove.

Nažalost, nakon ovoga, veza je izgubljena i teško se ponovo uspostavlja bez hiruške procedure.

U slučajevima gdje je do povlačenja desni došlo zbog agresivnog pranja zuba, moguće je ovo ispraviti hiruškim putem.

Ukoliko je do ozbiljnog povlačenja desni došlo zbog upale, moguće je maskirati problem gingivalnom oblogom.

Izvor: ordinacija Dentio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -