fbpx
NaslovnaSavjetiUpala desni nikako ne prolazi! Ne brinite, postoji rješenje u kuhinji!

Upala desni nikako ne prolazi! Ne brinite, postoji rješenje u kuhinji!

- Advertisement -

Počeli ste osjećati zubno meso, desni su nekako osjetljivije i crvene, ne možete da zvaćete hranu i osjećate bol?! Upala desni nikako ne prolazi! Ne brinite, postoji rješenje u vašoj kuhinji! Ne bi bilo dobro kada bi samo ignorisali taj novi osjećaj, a nećete ni moći da ignorišete jer će, ako nešto ne preduzmete, upala zubnog mesa postati samo jača i bolnija.

Gingivitis tj. upala zubnog mesa u najcrnjem scenariju može prerasti u parodontitis usljed kojeg dolazi do ispadanja zuba. Desni se mogu upaliti zbog lošeg sprovođenja oralne higijene – krivog četkanja zuba i nedovoljno temeljnog čišćenja između zuba. Ipak, možda i niste krivac.

Hormoni mogu uticati na upalu zubnog mesa pa često od gingivitisa znaju patiti i tinejdžeri i trudnice koji inače vrlo redovno peru zube. Upala desni može biti i nuspojava korišćenja lijekova kao što su fenitoin (najčešći lijek kod epilepsije), ciklosporin (za liječenje artritisa i psorijaze) te nifedipina (liječenje angine i visokog pritiska).

Prije nego što vrag odnese šalu i prije nego što nazovete stomatologa i kažete mu šta vas muči, pokušajte smiriti upalu onime što imate u kući. Ono što je, kažu ljudi iz iskustva najdjelotvornije, je mućkanje ulja u ustima.

Mućkanje ulja u ustima je stara metoda čišćenja usne šupljine. Starija od četkica i pasta za zube, to je sigurno. Koristila se i u ajurvedskoj medicini. Ulje izvlači otrove iz desni i usta i tako uklanja upalu.

U nekim slučajevima može čak pomoći i kod bolesnih zuba. U borbi protiv gingivitisa preporučuje se 100 posto organsko ulje: suncokretovo, maslinovo, susamovo ili kokosovo. Kod jakih upala, kašičicu ulja trebalo bi dvadeset minuta dnevno mućkati u ustima polako. Ulje bi trebalo doći do svih dijelova usne duplje, a nikako se ne treba gutati. (svetplus.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -