NaslovnaSavjetiUpala desni: Nastanak, prevencija i liječenje

Upala desni: Nastanak, prevencija i liječenje

- Advertisement -

Krvarenje desni je siguran znak upale desni koji zahtijeva trenutno djelovanje. Dobra vijest je da su potrebne samo male korekcije u održavanju svakodnevne oralne higijene, uz upotrebu pravih proizvoda, za otklanjanje glavnog uzročnika upale desni – bakterija u zubnim naslagama.

Ako se upala desni, gingivitis, ne liječi može napredovati do dubljih parodontalnih tkiva i stvoriti puno veće probleme

Počinje u međuzubnom prostoru

Kritična mjesta za nastanak upale desni su: rub između zuba i desni, međuzubni prostor i mjesta ispod mostova i oko implantata. Efikasnija oralna higijena ne znači jače i češće četkanje zuba, nego korišćenje proizvoda na takav način koji će u potpunosti očistiti sve zubne površine.

Postoji čak 30 odsto površine zuba koje niti jedna četkica za zube ne može očistiti. Za te površine potrebno je koristiti međuzubne četkice. Međuzubni prostor je izuzetno bitan, jer su desni zbog svog oblika i strukture idealno mjesto za nakupljanje i razvoj bakterija i mjesto gdje najčešće započne upala desni. Ukoliko nikada niste koristili međuzubne četkice, velika je mogućnost da postoji upala međuzubnih prostora. Prilikom korišćenja, izuzetno je bitno odabrati ispravnu veličinu međuzubne četkice koja odgovara veličini međuzubnog prostora. Ako je premala, čišćenje nije dovoljno učinkovito, ako je prevelika može doći do traume desni.

Prava veličina međuzubne četkice

Ako se pojavi krvarenje nakon prvog korišćenja međuzubne četkice, to je normalan znak koji ukazuje na postojanje upale. Dobra vijest je da će krvarenje nakon nekoliko dana prestati jer su zubne naslage iz međuzubnog prostora odstranjene. Tada je potrebno provjeriti veličinu međuzubnih četkica, jer se može dogoditi da bi trebalo promijeniti veličinu zbog povećanja međuzubnog prostora kao posljedice otklanjanja upale desni i zubnih naslaga.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -