NaslovnaRiječ stomatologaUmnjaci i najčešći problemi

Umnjaci i najčešći problemi

- Advertisement -

Umnjaci, zubi „mudrosti“ ili treći kutnjaci su zubi koji posljednji niču u vilicama, po pravilu ukupno četiri u obje vilice, po jedan u svakom kvadrantu, iza drugih kutnjaka.

Sam naziv, umnjaci je upravo zbog dobi nicanja, a to je otprilike od ranih dvadesetih godina pa nadalje što se smatralo zrelim odnosno mudrim godinama.

- Advertisement -

Njihove morfološke karakteristike kao i sama postojanost zametka zuba su varijabilne, zbog evolucije i promjena prehrambenih navika čovjeka u odnosu na ranija vremena.

Dr Nasiha Jesenković (Foto: privatna arhiva)

Često se dešava se da nema dovoljno prostora za njihovo nicanje i pravilnu poziciju u vilicama pa ostaju poluiznikli ili uopšte nemaju dovoljno mjesta za nicanje (stručni naziv – impaktirani ili poluimpaktirani).

- Advertisement -

Impaktiran zub označava onaj zub koji nije nikao zato što mu je put ometen ili blokiran nekom preprekom poput kosti ili drugog zuba. Poluimpaktiran zub je djelimično iznikao u usnoj šupljini, a djelimično je prekriven mekim tkivom.

Problemi vezani za nicanje umnjaka su naročito izraženi kod osoba sa punom denticijom (punim zubnim nizom), a variraju od blage nelagode do jakih bolova, pojave perikoronitisa, karijesa, stvaranja patodontalnog džepa oko susjednog zuba, resorpcije korijena susjednog zuba, patoloških procesa do smetnji pri izradi protetskih nadoknada, kao i potenciranja ortodontskih anomalija.

Dr Nasiha Jesenković (Foto: privatna arhiva)

Bolovi mogu nastati zbog postojanja karijesa, zato što je ovo područje pacijentima dosta teško pristupačno za očetkati i koristiti konac, zatim zbog pritiska na neki periferni nerv ili zbog zapaljenja gingive (zubnog mesa) oko poluizniklog umnjaka – tzv. perikoronitis.

Perikoronitis najčešće zahvata donje umnjake prvenstveno ako je kruna zuba van kosti, a prekrivena potpuno ili djelimično gingivom (poznato kao operculum) pa hrana zapada u prostor ispod gingive izazivajući njenu inflamaciju koju dodatno, pri zvakanju iritiraju zubi suprotne vilice.

Prisustvo poluimpaktiranog zuba, takođe, može usloviti nastanak parodontalnog džepa oko susjednog zuba ili zbog povećanog pritiska na korijen susjednog zuba može izazvati njegovu resorpciju.

Dr Nasiha Jesenković (Foto: privatna arhiva)

U slučajevima potrebe izrade protetskog rada posebno prije izrade proteza, neophodno je izvaditi impaktirane ili poluimpaktirane zube.

Nekada je prije ortodontskog liječenja, takođe, potrebno vađenje impaktiranih umnjaka o čemu procjenjuju specijalisti ortodoncije zajedno sa specijalistima oralne (ili maksilofacijalne) hirurgije.

Da bi se definitivno utvrdilo postojanje umnjaka, njihove morfološke karakteristike poput broja korjenova, istorije kao i pozicije u odnosu na okolna tkiva pored anamneze, kliničkog pregleda potrebni su i dentalni radiografski snimci posebno u situacijama kada je indikovano njihovo operativno vađenje.

Tretman impaktiranih i poluimpaktiranih zuba je usmjeren ili ka njihovom očuvanju i potpomaganju nicanja ili vađenju, zavisno o situaciji (procjena mogućnosti nicanja, prisutnih simptoma i patoloških promjena), kao i starosti pacijenta i opšteg zdravstvenog stanja.

Dakle, tretman može biti usmjeren na profilaktičko (preventivno) vađenje, terapijsko vađenje (u slučaju postojanja smetnji i tegoba kod pacijenta), a u nekim slučajevima se tretman odlaže ili se odustaje od vađenja ukoliko se procijeni da bi prouzrokovalo veće probleme nego samo prisustvo zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -