NaslovnaIntervjuUloga pacijenta je od najveće važnosti u prevenciji oralnih bolesti

Uloga pacijenta je od najveće važnosti u prevenciji oralnih bolesti

- Advertisement -

Iako se naše razumijevanje važnosti prevencije za oralno zdravlje drastično povećalo posljednjih decenija, još uvijek postoje veliki segmenti stanovništva koji su nesrazmjerno opterećeni oralnim bolestima.

Prof. dr Ivana Radović je sa Dental Tribune International razgovarala o važnosti preventivne stomatologije.

Foto: rsme.dental-tribune.com

Dr Radović, s obzirom na sve što sada znamo o važnosti prevencije za održavanje dobrog oralnog zdravlja, šta mislite koje su glavne prepreke za pacijente?
„Po mom mišljenju, dvije glavne prepreke su nizak socio-ekonomski status i nedovoljno poznavanje značaja oralnog zdravlja. Ova dva faktora se obično prepliću i mogu objasniti razlike u oralnom zdravlju širom svijeta. Još jedna prepreka je opšti fokus stomatologije na intervencijama nakon pojave bolesti, a ne na prevenciji bolesti“.

Koliko je važan individualni pristup u preventivnoj stomatologiji?
„Individualni pristup je veoma važan. Tek nakon što razumijemo individualne potrebe naših pacijenata možemo da im damo prave savjete koje je realno da prate u svakodnevnom životu. Naravno, individualni preventivni planovi moraju se oslanjati na dokazane strategije i savremene protokole, ali stomatolog može i treba da ih prilagodi pacijentima, uzimajući u obzir rizike prisutne kod pacijenata i njihove specifične potrebe. Još jedna dobrobit od ulaganja vremena i truda u izradu individualnih preventivnih planova je građenje kvalitetnog odnosa sa pacijentima, koji je zasnovan na povjerenju“.

Foto: bebo.club

Kakvu je uloga pacijenta u prevenciji oralnih bolesti?
„Uloga pacijenta je od najveće važnosti, jer primarna odgovornost za održavanje oralnog zdravlja treba da bude na pojedincu, odnosno na roditeljima ili starateljima kada je riječ o djeci. Međutim, uloga pacijenta nije nezavisna, već treba da bude kontinuirano podržana zdravstvenim vaspitanjem, kao i redovnim kontrolama i po potrebi intervencijama. Poznato je da samostalna briga o oralnom zdravlju daje najbolje rezultate kod pacijenata koji dobro poznaju načine očuvanja oralnog zdravlja i koji imaju visoke funkcionalne i estetske zahtijeve vezane za oralno zdravlje“, zaključila je prof. dr Ivana Radović.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -