NaslovnaObavještenjaUdruženje dječijih i preventivnih stomatologa Crne Gore i naš portal potpisali memorandum...

Udruženje dječijih i preventivnih stomatologa Crne Gore i naš portal potpisali memorandum o saradnji

- Advertisement -

Udruženje dječijih i preventivnih stomatologa Crne Gore i stomatologija.me, najčitaniji stomatološki portal na Balkanu, nalaze se na istom zadatku – podizanju svijesti o prevenciji oralnih oboljenja.

Zbog toga je i potpisan memorandum o saradanji, a potpise su, na obostrano zadovoljstvo, stavili dr Danijela Subotić, predsjednica Udruženja, osnivač i vlasnik portala Miloš Novaković i urednik Danko Misita.

Foto: stomatologija.me

„Jako sam srećna i zadovoljna zbog potpisivanja ovog memoranduma, jer je jako važno za promociju našeg Udruženja dječijih i preventivnih stomatologa. Nadam se i nekim zajedničkim akcijama koje ćemo sprovoditi i sigurna sam da će ova saradnja biti na obostrano zadovoljstvo“, naglasila je dr Danijela Subotić.

Udruženje je tek formirano, jesu li u planu neke akcije?
„U planu su dvije akcije. Jedna koja bi trebalo da krene sa realizacijom od septembra. U pitanju je velika akcija koju bi trebalo da finansira engleska fondacija, koja inače finansira projekte oralnog zdravlja. Njih je angažovala kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, jer smo mi prvo kod njih došli sa tim projektom.

U pitanju je naš pokušaj da napravimo bazu, odnosno da procijenimo koliki je KEP, odnosno karijes indeks kod djece od 12 i 16 godina. To su djeca koja predstavljaju standardizovani uzorak za procjenu oralnog zdravlja na nivou čitave Crne Gore. Ovo bi trebalo da bude samo početak nekih daljih projekata koje planiramo sa Ministarstvom zdravlja, tj. vraćanje stomatoloških ambulanti u škole. To ne možemo da uradimo dok se ne obavi situacina analiza.

Drugi projekat bi trebalo da bude sa Resursnim centrom, koji bi trebalo da radimo mi sa Stomatološke poliklinike. Pošto već šest godina radimo, i jedini smo u Crnoj Gori, sa djecom sa smetnjama u razvoju. Taj projekat smo zamislili kao promociju oralnog zdravlja i preporuke koje bi trebalo da podignu svijest o oralnom zdravlju kod učitelja, vaspitača, roditelja te djece i na taj način pomognu preventivu, jer je prevencija oralnih oboljenja kod njih najbitnija zbog opštih oboljenja“.

Kada je posljednji put rađeno istraživanje o KEP indeksu?
„Posljednji put je rađeno prije reforme, prije 13 godina dok su još postojale školeske ambulante u Domovima zdravlja. Svake godine su se radili sistematski pregledi koji su obuihvatali djecu trećeg, petog i sedmog razreda. Oni su bili sistematizovani, obrađivani Institutu za javno zdravlje, tako da smo uvijek imali podatke o KEP indeksu. Poslije reforme zdravstva, nisu rađeni sistematski pregledi, tako da mi nemamo nikakve podatke o oralnom zdravlju“, zaključila je dr Danijela Subotić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -