NaslovnaObavještenjaU stomatološkim ordinacijama u Hrvatskoj, usluge estetske medicine mogu se pružati samo...

U stomatološkim ordinacijama u Hrvatskoj, usluge estetske medicine mogu se pružati samo ako je registrovana i za tu djelatnost

- Advertisement -

Nije rijedak slučaj da se u posljednje vrijeme u stomatološkim ordinacijama pružaju usluge i iz oblasti estetske medicine.

U Hrvatskoj tako nešto nije moguće. Prema zakonu, trgovačka društva koja pružaju dentalnu zdravstvenu zaštitu, moraju biti registrovana za obavljanje te djelatnosti i da zadovolje u pogledu prostora, opreme i stručnog osoblja.

Foto: dentalnews.com

“Vezano uz upite članova Komore o mogućnosti pružanja estetskih usluga i zahvata iz područja medicine u ordinacijama dentalne medicine, ukazujemo na niže navedene članove iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti:

“Prema članu 48. Zakona, doktor dentalne medicine obavlja privatnu praksu u dentalnoj ordinaciji iz područja dentalne medicine te pruža dentalnu zdravstvenu zaštitu. Izuzetno, doktor dentalne medicine može osim ordinacije osnovati i dentalni laboratorij za potrebe obavljanja privatne prakse koja mu je odobrena.

Na temelju člana 54. stava 3. Zakona, zdravstveni radnik (doktor dentalne medicine) može primiti u radni odnos u dentalnoj ordinaciji samo jednog zdravstvenog radnika iste struke (dakle isto doktora dentalne medicine). Zdravstvene ustanove i trgovačka društva koja pružaju dentalnu zdravstvenu zaštitu, ukoliko žele da pružaju estetske usluge iz područja medicine trebaju:

Foto: freepik.com

*biti registrovani pri nadležnom Trgovačkom sudu za obavljanje te djelatnosti
*udovoljavati uslovima u pogledu prostora, medicinsko-tehničke opreme i stručnog osoblja.

U skladu sa navedenim, a vezano uz mogućnosti pružanja estetskih usluga i zahvata od strane doktora medicine u ordinacijama dentalne medicine, u skladu sa važećom zakonskom regulativom, ističemo da se navedene usluge mogu obavljati isključivo u trgovačkim društvima i ustanovama koje imaju registrovanu navedenu djelatnost”, stoji u objašnjenju Hrvatske komore dentalne medicine.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -