fbpx
NaslovnaZanimljivostiU sjevernoameričkom jezeru pronađena paku, riba sa zubima nalik ljudskim

U sjevernoameričkom jezeru pronađena paku, riba sa zubima nalik ljudskim

- Advertisement -

Paku je južnoamerička slatkovodna riba koja se može naći u pritokama rijeka Amazon i Orinoko, ali plivaju i u vodama Papua Nove Gvineje. Paku je u srodstvu sa piranama iako nemaju iste prehrambene navike, pirana je mesojed, dok je paku biljojed. Razlika je evidentna u strukturi zuba. Pirane imaju zube poput oštrica, dok paku ima četvrtaste zube, nalik ljudskim.

paku1Paku koristi zube da smrska ljuske voća i biljaka koje jede, ali ponekad jedu i druge ribe i beskičmenjake. Obično jedu orašaste plodove i voće koje pluta po površini Amazona, a palo je s okolnog drveća. U nekoliko navrata prijavljeno je da su napale muškarce u vodi, i to određeni dio muškog tijela, ni manje ni više nego testise – vjerovatno zato što liče na njihovu uobičajenu hranu. Riba se kasnije pojavila i u drugim vodama širom svijeta, pa je tako uočena u danskim jezerima, pa u Washingtonu, New Jerseyu i Illinoisu. Zavladala je blaga panika.

Iako nisu agresivne poput pirana, njihova vilica koja doslovno drobi sve što joj se nađe unutra može biti vrlo opasna. Jednom dojenčetu u Škotskoj, kojeg je ugrizla paku riba, bila je potrebna operacija. Zoolog Mathew Kane rekao je kako će paku riba pojesti bilo šta, pa čak i dječiji prstić ako joj se nađe na putu.

Ovu ribu možete kupiti i držati kao kućnog ljubimca, u SAD-u to je legalno. Poblem je u tome što oni koji kupe ovu ribu nisu svjesni da ona poraste i bude prevelika za jedan kućni akvarij. Kad riba preraste akvarij mnogi vlasnici se odluče da ribu prosto puste u neku obližnju rijeku. To je velika greška i ujedno razlog zbog kojeg su se ove ribe namnožile u Evropi.

U SAD su je vjerovatno donijeli kao kućne ljubimce a zatim pustili u obližnje vode. Iako se uglavnom hrane biljkama u ovom videu navode kako je zabilježen slučaj napada na ljudske testise! Vjerovatno su ih zamijenile za nešto čime se obično hrane.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -