fbpx
NaslovnaIntervjuU posljednjoj deceniji digitalna stomatologija se ubrzano razvija

U posljednjoj deceniji digitalna stomatologija se ubrzano razvija

- Advertisement -

Digitalna stomatologija nam pruža mogućnost da se pacijentima vjerodostojno prikaže kako će zubi izgledati na kraju terapije. Ovakav vid komunikacije omogućava da se tačno vidi šta pacijent želi i gdje je granica mogućnosti u tim željama.

Kada se zajedno definiše kako želimo da završimo rad, tek tada se kreće sa brušenjem i pripremama zuba za trajne nadoknade. Prednosti digitalne stomatologije su višestruke: predviđanje rezultata, preciznosti samih nadoknada, trajnost rada, vrijeme izrade, greške smanjene na minimum i komfor pacijenta. Digitalni protokol omogućava pouzdane i predvidive rezultate.

Foto: Facebook/Stomatološki centar Dental-city

Da li ćemo i kada svi preći na digitalni otisak? Da li su u Vašoj praksi kašike proslost? Digitalna stomatologija u regionu: kako se kotiramo? šta ne možete otisnuti digitalno?
„Svjedoci smo da živimo u vremenu masovne digitalizacije.Tako ni stomatologija nije ostala imuna na to. U posljednjoj deceniji digitalna stomatologija se ubrzano razvija i sve više prožima našu praksu. Tako da je pretpostavka da će vremenom doći do kompletnog prelaska na digitalni otisak. Bez obzira na današnji trend, kašike i klasično otiskivanje nisu otišli u istoriju. Što se tiče regiona mislim da se kao i uvijek pratimo i vučemo jedni druge da napredujemo.

Današnja digitalna era nam je donijela i brzu komunikaciju, tj. bržu razmjenu informacija. Samim tim smo u poziciji da razmjenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih. Digitalna stomatologija je još uvek uglavnom rezervisana za fiksnu protetiku , tako da mobilna protetika još čeka svoj digitalni razvoj i mogućnost digitalnog dobrog otiskivanja“, objasnio je dr Đorđe Lalić, specijalista oralne hirurgije, u intervjuu za Facebook grupu „Zubarolozi“.

Foto: Facebook/Stomatološki centar Dental-city

Šta koristite za planiranje složenih rehabilitacija i prezentaciju pacijentu fiksnih protetskih radova? Da li su samo otisci dovoljni? Obzirom da se nekad radi o složenim rehabilitacijama, koliko je komunikacija bitna da bi pacijent uopšte prihvatio terapiju?
„Često sebi dozvolimo da u protetsku rehabilitaciju ulazimo olako bez adekvatnog plana , bez dovoljne komunikacije sa pacijentom. Negdje u praksi svi mi zbog “masovne” stomatologije često zaboravimo da saslušamo pacijenta. Shodno tome se i dešavaju nepotrebni problemi u radu kao i nerazumijevanje na ralaciji ljekar -pacijent. Za adekvatan plan samim tim i za komunikaciju sa pacijentima pored otisaka potrebno je posvetiti maksimalnu pažnju pacijentu, uradititi kliničke fotografije , uraditi studijske modele, po potrebi wax-up, mock-up ili pak digitalni dizajn osmijeha. . . I sve to predočiti pacijentu.

Kakvi su Vaši pogledi i stavovi o specijalizaciji iz stomatološke protetike?
„Kao neko ko se bavi nekom vrstom edukacije iz dijela stomatološke protetike, moram reći da su kursevi korisni za unapređenje našeg praktičnog rada. Ali kursevi su samo dijelić kompletne nauke koja se naziva stomatološka protetika. Nijedan kurs ne može niti smije da se miješa sa specijalizacijom koja traje tri godine za koje specijalizant treba da prvo upozna specifičnosti protetskih pacijenata, upozna se tehnologijom materijala…“

Foto: Facebook/Stomatološki centar Dental-city

Da li je metalo-keramika naša prošlost? Koliki su estetski zahtjevi pacijenata?
„Digitalna stomatologija rapidno napreduje, ali uvijek postoji ono „ali“. Nažalost, nalazimo se i u eri komercijalizacije. Često nas industrija vodi kroz nauku umjesto da bude obrnuto. Tako danas imamo materijale koji vuku svoje protokole sa svim svojim manama često nudeći rješenja preko svojih mogućnosti.

Pacijenti kao i mi imaju mogućnost brzog informisanja, samim tim i očekivanja su sve veća. Tu često svi upadamo u zamku industrije i radimo visoko-estetskeradove preko svih kontraindikacija, jer metal keramika je neopravdano degradirana pojavom bezmetalne keramike. Svi mi ubrzano ulazimo u digitalizaciju i prihvatanje novih tehnologija, a zaboravljamo da je osnov dobre protetike pravilan plan i jasno definisana demarkacija preparacije“.

Da li preferirate da imate jednog izabranog zubnog tehničara koji će raditi isključivo za Vas ili sarađujete sa vise njih, sta je za Vas veća prednost? Može li stomatolog da radi i posao zubnog tehničara u okviru in office laba/cad-cam? Koji su Vam kriterijumi za izbor zubnog tehničara?

Foto: Facebook/Stomatološki centar Dental-city

„Ovdje bih dao sebi za pravo da prva dva pitanja preskočim jer smatram da je to individualna stvar. Svi smo različiti i svako bira svoja način poslovanja. Što se tiče rada na office cad-cam sistemu, stomatolog može da radi u svojoj ordinaciji. Međutim i to je individualna stvar.

Opet se nalazimo u vremenu gdje je tržiste otvoreno i često vidimo da stomatolozi ulaze u polje zubne tehnike, takođe i tehničari otvaraju ordinacije pa se često gubi granica ta dva odvojena, a povezana zanimanja. A što se tiče kriterijuma jedan od najbitnijeg pored preciznosti, pedantnosti i tačnosti jeste zajednička vizija i da ničija sujeta nije bitna već je najbitnji zadovoljan pacijent”

Dva savjeta iz protetike za mlade zubarologe koje bi voljeli da su Vama ranije rekli?
„Prvi od saveta koji bih uputio mladim kolegama jeste da ne trče za trendovima nego da se posvete pacijentu I adekvatnom planu terapije poštujući sve indikacije.
A drugi jeste da protetiku ne gledaju kroz novac nego kroz zadovoljnog pacijenta , jer tako će se truditi da uvijek poštuju indikaciju i pravila struke“, zaključio je dr Đorđe Lalić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -